Συνέντευξη Χρήστου Κορτζίδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΡΤΖΙΔΗ

Στην Τέτα Γρίζου για το περιοδικό BEST Helliniko-Argyroupoli  διαδικτυακή έκδοση.

1.Στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το Μάιο του ’19  πάμε με το νέο νόμο «Κλεισθένης 1». Θεωρείτε ότι ο νόμος  οδηγεί σε μια προοδευτική εξέλιξη την Τ.Α.;

Ο Κλεισθένης, ως πολιτικός και μεταρρυθμιστής της αρχαίας Αθήνας, έδωσε το όνομά του συμβολικά στο νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά δεν έβαλε τη σφραγίδα του στις σημαντικές αλλαγές που χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους δήμους δυστυχώς παραμένουν. Η στελέχωση των υπηρεσιών, τα φτωχά οικονομικά, η γραφειοκρατία και η κηδεμονία από την κεντρική διοίκηση είναι ακόμη ζητήματα άλυτα.

Όμως υπάρχει ένα θετικό βήμα, η καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων και των αναπληρωτών τους. Κι αυτό γιατί η απλή αναλογική απελευθερώνει τον κάθε  δημοτικό σύμβουλο, του δίνει ευκαιρίες να διακριθεί να αξιοποιήσει τις προσωπικές του ικανότητες. Το αν  θα το κάνει ή θα αποφασίσει να υπάρχει στη σκιά του «αρχηγού» εξαρτάται από τους ανθρώπους που θα εκλέξει ο πολίτης.  Με το νέο νόμο καλούμαστε να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα πλαίσιο που θέλει καλή προαίρεση και θετικούς ανθρώπους.

  1. Ρωτάω αν πιστεύετε ότι ο νόμος θα διευκολύνει το έργο της διοίκησης αλλά και τον ελεγκτικό ρόλο της αντιπολίτευσης;

Οι δήμαρχοι μπορεί να μην έχουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φτιάξουν γέφυρες συνεργασίας, να συζητούν τα προβλήματα του δήμου τους με όλες τις παρατάξεις και να αναζητούν συνθέσεις απόψεων. Εδώ χρειάζομαι την προσοχή σας γιατί αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, μπορεί να οδηγεί σε συνεργασίες με ανταλλάγματα.  Καταλαβαίνετε τι εννοώ.

  1. Λέγεται ότι ο «Κλεισθένης» αποκλείει τη λογική “έχω την πλειοψηφία, κάνω ό,τι θέλω”,     ή  την άλλη λογική “είμαι στην αντιπολίτευση, λέω όχι σε όλα”. Συμφωνείτε, πως το σχολιάζετε;

Έχετε δίκιο. Διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση. Και θα ήταν πολύ σωστό διοίκηση και  αντιπολίτευση να μην λειτουργούν με αυτή τη λογική είναι καταστρεπτική.

Μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω το εξής:  H ποιότητα των ανθρώπων που θα εκλεγούν, πρώτα ο ίδιος ο δήμαρχος αλλά κυρίως οι δημοτικοί σύμβουλοι, είναι που θα δώσουν την καλή προοπτική. Η παράταξή μας  διαθέτει ανθρώπους ικανούς και με δημοκρατικές πεποιθήσεις για αυτό είναι η εγγύηση για τη δημοκρατική πορεία του δήμου μας.

  1. Η παράταξή σας πέρασε αρκετές «φουρτούνες» από το 2015 και μετά. Πώς πορεύεται σήμερα; Έχετε κάποια κομματική υποστήριξη;

Πράγματι περάσαμε δυσκολίες. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Η ζωή και ο πολιτικός αγώνας  έχει στροφές, ανηφόρες και κρίσιμες στιγμές. Εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο του πολίτη και της πόλης, γιατί πάντα κάνουμε ειλικρινή διάλογο με σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Αφουγκραζόμαστε τις εξελίξεις και τις αλλαγές αλλά δεν χάνουμε την πυξίδα.

Η παράταξή μας δεν είναι παράταξη κανενός κόμματος, δεν έχει καμία κομματική εξάρτηση. Οι άνθρωποί της είναι υπεύθυνοι πολίτες με αριστερές καταβολές και ιστορία αγώνων. Η φυσιογνωμία της προσδιορίζεται από την ιστορική της διαδρομή, την προσφορά και τη δράση της, τις θέσεις και τις αντιλήψεις της. Έτσι θέλουμε να μας κρίνετε, μι αυτή τη λογική ζητάμε να μας ψηφίσετε.

  1. Η θέση σας παλαιότερα για την επένδυση στο Ελληνικό ήταν αρνητική. Σήμερα πώς προσεγγίζει η παράταξή σας αυτό το θέμα;

Εμείς πάντα θέλαμε την αξιοποίηση του Ελληνικού σε όφελος της κοινωνίας, σε όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Η επιλογή που έγινε τελικά δεν είναι η καλύτερη. Υπήρχαν και άλλες προτάσεις. Όχι μόνο από τη δική μας πλευρά.  Προτάσεις  πιο ήπιες, που έπαιρναν υπόψιν τους τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους , την ανάγκη για ελεύθερους χώρους και περιορισμό της επιπλέον δόμησης.

Σήμερα αυτό που μας προβληματίζει είναι το πώς πρέπει να κινηθούμε, αν τελικά η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης ολοκληρωθεί και οι επενδυτές ξεκινήσουν να υλοποιούν το δικό τους σχέδιο. Έχουμε μέλλον με αυτή την υπόθεση του Ελληνικού.

  1. Μήπως η επένδυση είναι ζήτημα που χρειάζεται πιο αναλυτική συζήτηση με τα νέα δεδομένα ;

Οπωσδήποτε το ζήτημα χρειάζεται αναλυτική συζήτηση και διερεύνηση. Όχι μόνο τώρα με τα νέα δεδομένα. Από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε οι πολίτες να ενημερώνονται και να κρίνουν που οδηγούνται τα πράγματα.  Ο ενημερωμένος πολίτης είναι δίκαιος και σωστός κριτής.

Όλοι παραδέχονται ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού θα βάλει την σφραγίδα της στην εξέλιξη του δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής για πολλές δεκαετίες. Είναι δυνατόν να μην γίνεται ουσιαστική συζήτηση για αυτό; Για τις συνέπειες που θα έχει, για τις εναλλακτικές δυνατότητες, για την παρέμβαση του δήμου σε κάθε φάση όλης αυτής της διαδικασίας;  Εμείς πάντα είμαστε υπέρ της  ενημέρωσης για να μην θεωρεί ο κόσμος ότι αυτό το είδος επένδυσης είναι μονόδρομος. Οι υποστηρικτές της επένδυσης, από την κεντρική διοίκηση μέχρι και τη δημοτική αρχή παρουσιάζουν μια ειδυλλιακή, μια ψεύτικη εικόνα. Φτάνουν στο σημείο να εκμεταλλεύονται την ανεργία και την ανέχεια του κόσμου τάζοντας  θέσεις εργασίας. Ντροπή!

  1. Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης θα εξελιχτεί σε τουριστικό προορισμό , αργά ή γρήγορα. Υπάρχει ανάγκη αναδιοργάνωσης της διοίκησης του δήμου ? Εννοώ χρειάζεται κατάλληλο προσωπικό με  νέες  αρμοδιότητες;

Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια υπηρεσία του δήμου, ένα αυτοτελές γραφείο ας πούμε, στελεχωμένο με εξειδικευμένους υπαλλήλους , που θα έχουν ειδικές γνώσεις, για να παρακολουθεί συνολικά την  πορεία του Ελληνικού και μέσα στα άλλα και το θέμα του τουρισμού.  Καλό θα ήταν σύντομα να δημιουργηθεί ένας διαδικτυακός τόπος όπου θα βγαίνουν όλες πληροφορίες για τους επιχειρηματίες και τους πολίτες που ενδιαφέρονται.  Να μη μένουν μόνο στη διοίκηση του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου . Έτσι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ακούει γνώμες και να λέει τη δική του.

  1. Μετά από τη θητεία σας ως δήμαρχος καθίσατε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Πως αξιολογείτε τις παρεμβάσεις σας και το ρόλο σας, ως αντιπολίτευση;

Είχαμε  δημιουργική παρέμβαση στα ζητήματα του δήμου μας. Παρακολουθούμε τα προβλήματα, τα θέματα που απασχολούν το δήμο, τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες μας, διατυπώσαμε τις απόψεις μας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο με επιχειρήματα κι όχι με αφορισμούς. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις – συζητήσεις  και δράσεις  καθώς επίσης συμμετείχαμε σε άλλες που διοργάνωναν άλλες συλλογικότητες. Είμαστε υπέρ των συνεργασιών.

Σε μεγάλο βαθμό πετύχαμε  να κάνουμε το καθήκον μας ως αντιπολίτευση. Οι ανάγκες, απαιτούσαν να κάνουμε περισσότερα, αλλά μην ξεχνάτε ότι είχαμε  μια απαράδεκτη, απολύτως εχθρική συμπεριφορά από την πρώτη στιγμή, και από το δήμαρχο και από πολλούς συμβούλους της συμπολίτευσης.

  1. Χαρακτηρίσατε σε μια ομιλία σας αυταρχική τη δημοτική διοίκηση του κ. Κωνσταντάτο. Λέτε ότι δεν υπολογίζει και δεν συνδιαλέγεται με την αντιπολίτευση για κανένα θέμα. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος, σε ποιους τομείς; Γιατί τόση πόλωση;

Ναι, ο αυταρχισμός  και η άρνηση δημοκρατικού διαλόγου, είναι από τα αρνητικά χαρακτηριστικά της σημερινής δημοτικής αρχής , Όχι μόνο απέναντι σε εμάς, αλλά απέναντι σε όποιον πιστεύουν ότι μπορεί να διαταράξει το image, αυτή την ψεύτικη εικόνα του λαϊκισμού και των υποσχέσεων.

Ακούστε ένα παράδειγμα, κάτι ανήκουστο για την ιστορία του δήμου μας. Ούτε σε εποχές δικτατορίας  . . . Έχει απαγορεύσει ο ίδιος ο δήμαρχος στις υπηρεσίες του δήμου να απαντούν άμεσα ακόμη και προφορικά, σε ερωτήσεις για θέματα του δήμου και μας ζητάνε να κάνουμε γραπτές αιτήσεις. Άσε που πολλές φορές δεν απαντούν ούτε σε γραπτά ερωτήματα. Τέτοια απαράδεκτα συμβαίνουν, απίστευτα για εποχές δημοκρατίας.

Ακούστε και  ένα ακόμη παράδειγμα για να φρίξετε. Έχουν απαγορεύσει, εν όψει της προεκλογικής περιόδου, να αφήνει, οποιοσδήποτε από την  αντιπολίτευση, έντυπα σε χώρους του δήμου. Απαγορεύεται για την αντιπολίτευση, όχι για τα δικά τους. Όχι,  αυτά μπορεί να υπάρχουν παντού. Θέλουν αυθαίρετα και παράνομα να καταργήσουν όλες τις άλλες παρατάξεις. Στα ΚΑΠΗ ας πούμε μας είπαν ότι θα χαιρετίζει μόνο ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, οι άλλοι δεν θα παίρνουμε το λόγο. Εμείς δεν υπήρξαμε  «γλάστρες», ούτε τώρα θα γίνουμε. Πιστεύουμε στη δημοκρατία, για τη δημοκρατία δώσαμε τα καλύτερά μας χρόνια και έτσι θα συνεχίσουμε.

Γιατί τόση πόλωση με ρωτάτε.

Ο  Κωνσταντάτος έχει μια αυτοκρατορική αντίληψη για την εξουσία. Γι αυτόν δεν υπάρχουν παρατάξεις, δεν θέλει διαφορετικές απόψεις,  δεν του αρέσει ο πολιτικός ανταγωνισμός.   Δεν σκέφτεται δημοκρατικά, προσπαθεί να εξοντώσει οποιονδήποτε θα του φέρει έστω και αντίρρηση. Πολύ περισσότερο αν έχει και άποψη, ε τότε είναι εχθρός του.

Η παράταξή μας μπορεί και θα αντισταθεί σε αυτές τις νοοτροπίες, σε αυτές τις πρακτικές.  Γι αυτό ζητάμε την ψήφο του πολίτη. Πιστεύουμε στο δημοκρατικό διάλογο, οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού.

  1. Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο σημερινός δήμαρχος; Πιστεύετε ότι ήταν πετυχημένος δήμαρχος?

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει γίνει ορισμένο έργο που βελτιώνει την εικόνα της καθημερινότητας. Αυτό είναι που του δίνει το προβάδισμα, όπως λέτε, όπως επίσης και οι πελατειακές σχέσεις που καλλιεργεί. Επιφανειακά, μη νομίζετε ότι έχουν γίνει πράγματα ουσίας.

Όσο για το «πετυχημένος δήμαρχος» . . .  Τι σημαίνει ;

Ο Κωνσταντάτος θέλει να εμφανίζεται ως το «νέο», αλλά από τα πράγματα δεν του βγαίνει. Εκφράζει ό,τι πιο παλιό, αυτή την ιδιοκτησιακή αντίληψη της πολιτικής. Κάνει ό, τι έκαναν οι πολιτικοί πριν χρόνια.  Αγαπάει την κολακεία και τη φιγούρα. Επί της ουσίας δεν έχει προγραμματίσει το μέλλον  της πόλης. Δεν έχει να πει κάτι σπουδαίο, όλο τα ίδια και τα ίδια, οι παιδικές χαρές και τα ΚΑΠΗ.

  1. Εάν εκλεγείτε δήμαρχος, ποιες προτεραιότητες έχετε? Γιατί να ψηφίσει ο πολίτης το δικό σας συνδυασμό? Μιλήστε μας για το πρόγραμμά σας.

Θα επαναφέρουμε και να αναπτύξουμε τη δημοκρατία, τον ουσιαστικό διάλογο και  το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Η παράταξη μας κι εγώ  ως δήμαρχος, μαζί με όλο το δημοτικό συμβούλιο θα ξαναδώσουμε χώρο και ρόλο στους πολίτες.  Θα τους  υπολογίσουμε, όπως κάνουμε πάντα, σαν ενεργούς πολίτες κι όχι σαν  πελάτες, σαν ψηφαλάκια. . . .

Δεύτερο ζήτημα είναι το θέμα του Ελληνικού. Ως δημοτική αρχή θα δούμε τα σχέδια που έχουν ήδη αποφασιστεί και θα αποτρέψουμε  όποιες αρνητικές συνέπειες αφορούν το δήμο μας. Τις αρνητικές συνέπειες που μακροπρόθεσμα μπορεί να πλήξουν την τοπική οικονομία, το περιβάλλον, την ταυτότητα της τοπικής μας κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε να είμαστε απλοί παρατηρητές της υλοποίησης σχεδίων που έχουν κάνει άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Ούτε να παρακαλάμε για να μείνουν  στο δήμο μας ψίχουλα.

Θα επιδιώξουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις και αιτήματα να έχει ο δήμος μας το καλύτερο όφελος . Τα πρώτα ζητήματα είναι: η ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, η σύνδεση της πόλης και του βουνού με τη θάλασσα του Ελληνικού και της Αργυρούπολης, η δημιουργία διαδημοτικού σταθμού διαχείρισης απορριμμάτων και σύγχρονου νεκροταφείου, η δημιουργία μεγάλου Κέντρου Πολιτισμού που θα στεγάζει  δράσεις συλλόγων και ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών του δήμου, η επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση των αρμοδιοτήτων που πήραν από την αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, η αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που θα προκύψουν, η δημιουργία δωρεάν χωρών στάθμευσης για τους χρήστες του μετρό ιδιαίτερα στο τερματικό σταθμό Ελληνικού, η στήριξη των τοπικών αγορών με μελετημένες κινήσεις και κίνητρα.

Τρίτος άξονας του προγράμματος μας είναι τα σοβαρά θεσμικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, που δεν είναι τίποτα μακρινά ή αφηρημένα πράγματα, αλλά σχετίζονται άμεσα και με αυτό που συνήθως λέμε “η καθημερινότητα του πολίτη” (καθαριότητα, πράσινο, συντήρηση δρόμων και πεζοδρομίων, υπαίθριων εγκαταστάσεων και κτιρίων, συμβασιούχοι κλπ).

Να έχουν την οικονομική επάρκεια για να επιτελέσουν το έργο τους. Οι χορηγίες έχουν κοντά ποδάρια και δημιουργούν άλλου είδους δεσμεύσεις. Πολύ περισσότερο δεν είναι δίκαιο να προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδα τους βάζοντας το χέρι στην τσέπη των δημοτών. Η χρηματοδότηση τους πρέπει να είναι θεσμοθετημένη, σταθερή και επαρκής, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άλλωστε οι δήμοι είναι μια βαθμίδα της κρατικής συγκρότησης, με πλήθος υποχρεωτικών αρμοδιοτήτων και δικαιούνται να διαχειρίζονται το ανάλογο μερίδιο των κρατικών εσόδων π.χ. τον ΕΝΦΙΑ όσο θα εισπράττεται.

Τέλος, μεγάλο θεσμικό θέμα είναι η κατάργηση της ασφυκτικής κηδεμονίας της αυτοδιοίκησης από την κεντρική κυβέρνηση. Σωρεία από έλεγχους σε όλο το εύρος των δράσεων της και για πάρα πολλά πράγματα. Όλα αυτά δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα αντίθετα  μεγαλώνουν την γραφειοκρατία και το φόβο ανάληψης ευθύνης. Η κάθε δημοτική αρχή και το κάθε δημοτικό συμβούλιο έχουν την δική τους ευθύνη. Αν δεν παλέψεις, αν δεν αγωνιστείς,  τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει από μόνο του.

Ο τέταρτος άξονας του προγράμματος μας αφορά στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Δεν είναι μόνο όσα έχουν να κάνουν με την σωστή συντήρηση των υποδομών που ήδη υπάρχουν ή με την κατασκευή νέων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν φτάνει από μόνο του.

Τα σχολεία για παράδειγμα είναι ζωντανά κύτταρα της τοπικής κοινωνίας. Τα πολιτιστικά και τα αθλητικά προγράμματα του δήμου επίσης. Θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά στην τοπική κοινωνία, όχι σιδερόφραχτα. Με δράσεις μέσα σε αυτά, από τη σχολική κοινότητα και όχι μόνο.

Το βάρος στον πολιτισμό πρέπει να επανέλθει στα πολιτιστικά τμήματα του δήμου, να ξαναγίνουν κυψέλες δημιουργίας, να ανθίσει η πρωτοβουλία των πολιτών, πραγματικά.

Ποιο είναι το επόμενο βασικό ζήτημα που σκεφτόμαστε;

Το επόμενο διάστημα, έγκαιρα πριν τις εκλογές του Μαΐου, θα βγάλουμε και θα διανέμουμε ειδικό φυλλάδιο με τους υποψήφιους στα ψηφοδέλτια μας και  τις προτάσεις μας πιο αναλυτικά.

-Σας ευχαριστούμε

-Εγώ σας ευχαριστώ

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *