Συνέντευξη Θεόδωρος Μπούφης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. Θεόδωρου Μπούφη

Στην Τέτα Γρίζου για το ηλεκτρονικό BEST Helliniko-Argyroupoli

1.Ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά προβλήματα των Δημοτών του και των κατοίκων του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης;

Αν μιλήσουμε για τα βασικά προβλήματα του δήμου, χωρίς να είμαι υπερβολικός, θεωρώ πως μετά από 5 χρόνια διοίκησης της τωρινής δημοτικής αρχής στην καλύτερη περίπτωση, εάν δεν έχουν χειροτερέψει, παραμένουν τα ίδια. Αναφέρομαι στην έλλειψη  αναγκαίων υποδομών που θα αναβάθμιζαν την ποιότητα ζωής του δημότη, στην άναρχη δόμηση και στην έλλειψη  χώρων. Ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, η απουσία πρωτοβουλιών για καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για τη συγκομιδή τους επιδεινώνει το πρόβλημα, αφού ουσιαστικά η νυν δημοτική αρχή δεν ασχολείται  με το θέμα αυτό και επιμένει στους παραδοσιακούς τρόπους αποκομιδής με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα απορρίμματα να καταλήγουν στη Φυλή. Θα προσθέσω και  το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης  και της ηχορύπανσης με τη μαζική διέλευση  διερχομένων αυτοκινήτων από και προς τους όμορους δήμους. Επίσης, θέλουμε την επένδυση του Ελληνικού για τους Πολίτες και διεκδικούμε χαμηλότερο συντελεστή δόμησης. Αυτά  είναι ορισμένα από τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τη πόλη μας.

2.Ποιες είναι οι θέσεις του συνδυασμού σας για την αντιμετώπισή τους; Πείτε μας τις βασικές θέσεις του προγράμματός σας;

Η Δημοκρατική ΣΥΝ-πόρευση έχει ως κύριο στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως ειδικότερα για τα προβλήματα που έθεσα παραπάνω, προτεραιότητες μας είναι η προστασία και επέκταση του υπάρχοντος πρασίνου και η δημιουργία ελεύθερων  χώρων στη πόλη μας  με άμεση εφαρμογή των χωροταξικών σχεδίων που συνδράμουν στην αειφόρο ανάπτυξη.  Για τα πρόβλημα των απορριμμάτων έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία μπορεί να αποφέρει μείωση δημοτικών τελών έως και 30% από την εξοικονόμηση πόρων. Η στρατηγική μας βασίζεται στη δημιουργία πράσινων σημείων στην περιοχή και στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή με τοποθέτηση διαφορετικών κάδων σε κάθε σπίτι  για ανακύκλωση ρούχων, γυαλιού, χαρτιών και ηλεκτρικών συσκευών. Η δημιουργία μιας διαδημοτικής μονάδας διαλογής σε χώρο στο πρώην Αεροδρόμιο θα μπορούσε να καλύψει Ελληνικό- Αργυρούπολη, καθώς και τους όμορους δήμους. Οι ενέργειες αυτές εκτός από μείωση των εξόδων των δήμων, μπορούν να προσφέρουν επιπλέον έσοδα από τα απορρίμματα και την κομποστοποίηση. Το πρόβλημα που δημιουργείται από την αυξημένη διέλευση οχημάτων λύνεται με  την κατασκευή κόμβων κυκλικής κυκλοφορίας για τη καλύτερη διαχείριση της κίνησης των οχημάτων  και την πεζοδρόμηση  ή στένωση των δρόμων- ακόμα και κεντρικών  λεωφόρων  – με τη δημιουργία μεγάλων πεζοδρομίων για τον έλεγχο της κίνησης των οχημάτων.

 3.Έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του συνδυασμού της παράταξης που είστε επικεφαλής; Θα υπάρχουν υποψήφιοι που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Το ψηφοδέλτιο έχει συμπληρωθεί και θα ολοκληρωθεί στις προσεχείς μέρες. Γίνονται ακόμη κάποιες διεργασίες στα κοινοτικά ψηφοδέλτια. Υπάρχουν αρκετοί που είναι έμπειροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γνωρίζουν πολύ καλά το τι συμβαίνει στο Δήμο μας. Όμως στο σύνολό του ο συνδυασμός διακρίνεται από το υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης των στελεχών και την εμπειρία τους σε θέματα διοίκησης δημοσίων οργανισμών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μα πάνω από όλα τους χαρακτηρίζει η διάθεση και η όρεξη που έχουν για δουλειά με σκοπό να προσφέρουν στα κοινά της πόλης μας. Αισθάνομαι πολύ περήφανος για τους ανθρώπους της παράταξής μας. Θα τους γνωρίσετε στη συγκέντρωσή μας στις 21 του Μάρτη στο «Μίκης Θεοδωράκης».

4.Πιστεύετε ότι η παρουσία τόσων  υποψήφιων Δημάρχων είναι θετική ένδειξη για τη δημοκρατία;

Κατά την άποψη μου είναι θετικότατη. Είναι γεγονός πως για πρώτη φορά στη χώρα μας γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, δηλαδή, τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για την αντιμετώπιση τοπικών ζητημάτων και προοπτικών ανάπτυξης από τους ίδιους τους κατοίκους,   με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της αυτοδιοίκησης στην κοινωνία. Επιπρόσθετα, με την απλή αναλογική η λαϊκή βούληση θα αποτυπώνεται πλέον με ακρίβεια στη σύνθεση των συμβουλίων. Κατά συνέπεια η ψήφος των πολιτών αναβαθμίζεται  και δίνεται η δυνατότητα  σε πολίτες, κινήσεις και πρωτοβουλίες, που μέχρι τώρα ήταν χωρίς «φωνή», να παρέμβουν ουσιαστικά στην αυτοδιοίκηση.

5.Πιστεύετε στις συνεργασίες, με ποιους από τους μέχρι τώρα υποψήφιους θα μπορούσατε να τα βρείτε;

Ο ίδιος ο «Κλεισθένης» δημιουργεί το έδαφος για την ανάπτυξη προγραμματικών συγκλίσεων και συναινέσεων. Προτρέπει σε συνεργασίες πάνω στα βασικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Αλλάζει δηλαδή όλη τη φιλοσοφία και τον τρόπο που διεξάγεται η πολιτική στην Αυτοδιοίκηση. Φεύγουμε από τη λογική του «ο νικητής τα παίρνει όλα» και πάμε σε συγκλίσεις και συνεργασίες για να αντιμετωπιστούν τα κοινά προβλήματα. Σε αυτή τη φιλοσοφία θα κινηθούμε.

6.Πως κρίνετε το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής, τι γνώμη έχετε για τον δήμαρχο κ. Κωνσταντάτο,  τα κατάφερε?

Ουσιαστικά αναλώθηκε σε έργα βιτρίνας και στην προσωπική του προβολή. Το όλο μοντέλο που υπηρετεί βασίζεται στις δημόσιες σχέσεις  και σε υπέρογκες δαπάνες για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού. Από την άλλη προκάλεσε το αίσθημα των δημοκρατών πολιτών της πόλης με το να επιτρέψει να παρελάσει μια παραστρατιωτική οργάνωση την 28η Οκτωβρίου.  Ας δούμε όμως και  πρακτικά αν τα κατάφερε. Τα δημοτικά έσοδα από το 2014 μέχρι το 2017 παρέμειναν στάσιμα παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του τότε υποψηφίου και νυν δημάρχου. Ενώ τα έσοδα-έξοδα στο σύνολό τους έμειναν τα ίδια δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα έξοδα Δημοσίων Σχέσεων, τα οποία διπλασιάστηκαν. Ένα παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα στα έργα είναι πως η Περιφέρεια Αττικής πίστωσε 1.340.000€ για αντιπλημμυρικά έργα και ο δήμος δαπάνησε για αυτό το σκοπό περίπου 200.000€. Υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα, όπως στις ασφαλτοστρώσεις, στις αναπλάσεις κ.ά. Τα έργα για την προσβασιμότητα των  ΑμεΑ στη πόλη είναι ανύπαρκτα. Έχει ονομάσει ως μεγάλα έργα τη μερική  συντήρηση των κτιρίων, τις μικροδιαμορφώσεις  χώρων, το βάψιμο ενός σχολείου, την αλλαγή χρήσης μιας αίθουσας και άλλα παρόμοια, που θεωρούνται αυτονόητα και άπτονται της καθημερινής λειτουργίας του Δήμου.

7.Γιατί ο ψηφοφόρος του δήμου μας να ψηφίσει εσάς και όχι κάποιον άλλον;

Εάν δώσω ένα προσωπικό στίγμα, η φύση της εργασίας μου απαιτούσε ακρίβεια, οργάνωση και αποτελεσματικότητα. Αυτά τα στοιχεία με χαρακτηρίζουν  από απόφοιτο της Σχολής Ικάρων μέχρι και τη θητεία μου ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.  Όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται νέα προοδευτικά σχήματα, καινοτόμες ιδέες και ανθρώπους με όραμα, που με ανιδιοτέλεια, αίσθηση ευθύνης, δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία, θα συμβάλλουν στην παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της περιοχής μας. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να κινητοποιήσουμε και να εκφράσουμε όλους τους Δημότες, ανεξάρτητα από την κομματική ή ιδεολογική τους τοποθέτηση, προκειμένου να Συν-πορευθούμε σε ένα κοινό μέλλον χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *