Συνέντευξη Γιώργος Μαρκόπουλος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. Γιώργου Μαρκόπουλου

Στην Τέτα Γρίζου για το ηλεκτρονικό BEST Helliniko-Argyroupoli

Ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά προβλήματα των Δημοτών του, των κατοίκων και του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης;

Η φορομπηξία που επέβαλε η διοίκηση του δήμου από την αρχή της θητείας της αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν αν και είχε υποσχεθεί πως θα μειωθούν, παρκόμετρα τοποθετήθηκαν πέριξ του σταθμού του μετρό Ελληνικό, χαράτσια επιβλήθηκαν για τη χρήση δημοτικών χώρων,όπως το στάδιο και τα ΚΑΠΗ, που την ίδια στιγμή αποτελούν εμπόδιο  στην άθληση, στην διακίνηση ιδεών, στην πολιτιστική δημιουργία.

Η ελλιπής καθαριότητα είναι ακόμα ένα πρόβλημα, που μάλιστα  γίνεται ακόμη πιο σημαντικό καθώς η δημοτική αρχή δεν έχει καταβάλλει υπερωρίες ετών στους εργαζόμενους σε αυτή.

Τα σχολικά κτίρια έχουν πολλές φθορές και η σχολική κοινότητα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Προβλήματα με τη θέρμανση, τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, τις τουαλέτες, τους προαύλιους χώρους και άλλα πολλά που καταγγέλλονται καθημερινά από καθηγητές και μαθητές. Την ίδια ώρα οι χορηγίες – είτε κάτω είτε πάνω από το τραπέζι-  για έργα βιτρίνας πάνε κι έρχονται.

-Ένα άλλο σοβαρό και επικίνδυνο φαινόμενο είναι ο αυταρχισμός και εκφασισμός της διοίκησης. Φάνηκε αρχικά με  τον «κανονισμό πόλης» που έχει ξεκάθαρα αντιδημοκρατικό περιεχόμενο, συνέχισε με την τοποθέτηση σεκιουριτι σε δημοτικούς χώρους όπως το στάδιο και  το σχεδιασμό για τοποθέτηση καμερών σε σχολεία – κάτι  που, ευτυχώς για όλους μας, προς το παρόν δεν  το έχει καταφέρει μιας και οι αντιρρήσεις της σχολικής κοινότητας ήταν έντονες-  Το πλεον ακραίο περιστατικό που αποδεικνύει και τον φασιστικό/εθνικιστικό κατήφορο της δημοτικής αρχής συνέβη λίγους μήνες πριν, στην παρέλαση της 28ηςοκτωβρίο. Τότε  ύστερα από  πρόσκληση της, συμμετείχε στην παρέλαση μια ομάδα λέσχης εφέδρων με σαφή εθνικιστικό περιεχόμενο και χαρακτηριστικά. Μάλιστα αν και οι αντιδράσεις από το αντιφασιστικό/αντιρατσιστικό κίνημα ήταν -και είναι- πολλές,  όχι μόνο δεν αναγνώρισαν κάποιο «λάθος»  αλλά, αντίθετα, συνέχισαν με ανακοινώσεις που θα ζήλευε και η χρυσή αυγή, στις οποίες στοχοποιούσαν αγωνιστές και αντιφασίστες του τοπικού κινήματος.

Ο πολιτισμός που προκρίνουν στην περιοχή είναι αμφιβόλου ποιότητας. Από τη μια μεθοδεύτηκε η διάλυση στην ουσία, της θεατρικής ομάδας, η οποία είχε παρουσιάσει σπουδαίο έργο τα προηγούμενα χρόνια αλλά  και της κινηματογραφικής ομάδας, ενώ από την άλλη διοργανώνονται συναυλίες και διάφορα events με περιεχόμενο που αγγίζει -αν δεν ξεπερνά- τα όρια της υποκουλτούρας και που κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες στο δήμο.

Πραγματικά θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες ατελείωτες για όλα αυτά και πολλά άλλα προβλήματα,  αλλά ως σημαντικότερα αξιολογούνται τα παραπάνω…

 

Ποιες είναι οι θέσεις του συνδυασμού σας για την αντιμετώπισή τους; Πείτε μας τις βασικές θέσεις του προγράμματός σας

Είναι σημαντική ερώτηση γι’αυτό θα πρέπει να γίνω όσο πιο αναλυτικός γίνεται.

Υπάρχει ανάγκη για γενναία αύξηση της κεντρικής χρηματοδότησης προς τους δήμους. Κάλυψη όλων των αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τη φορολογία του πλούτου, της μεγάλης ιδιοκτησίας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Άμεσες προσλήψεις εργαζομένων στο δήμο. Κάλυψη όλων των αναγκών από σταθερό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας (ωφελούμενοι, εποχικοί, κλπ.) Θέλουμε εργαζόμενους με σταθερές εργασιακές σχέσεις με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Οι δήμοι να συμβάλουν για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία. Όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, διατροφή και υλικοτεχνική υποδομή χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για τις οικογένειες. Σύγχρονες μονάδες για σχολεία και νηπιαγωγεία με επαρκή θέρμανση για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται σύμμαχους, χρειάζονται σχολικούς φύλακες, υπαλλήλους για γραμματειακή στήριξη και καθαριότητα, και επιστάτες για την εύρυθμη εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα τα σχολεία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης του Ελληνικού χρειάζονται σταθερά εκτός των άλλων ειδικοτήτων και μεταφραστές, ενώ αναγκαία είναι η ριζική βελτίωση της κτιριακής υποδομής τους

Δρόμοι ασφαλτοστρωμένοι, δρόμοι με σήμανση και σηματοδότηση τέτοια που να εγγυάται την ασφάλεια των οδηγών, δρόμοι που θα ελαχιστοποιούν το φόρο αίματος στην άσφαλτο.

Δημόσιες υπηρεσίες στην καθαριότητα, υπηρεσίες με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Συγκομιδή των σκουπιδιών με δρομολόγια που θα κανονίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ενοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου.

Φροντίδα, περιποίηση αλλά και επέκταση του πρασίνου στις γειτονιές μας. Το αστικό πράσινο πρέπει να εναρμονίζεται με τις ανάγκες διέλευσης των πεζών και των οχημάτων και φυσικά με την ασφάλεια των κατοίκων. Πρέπει όμως να αναζητούμε κάθε ευκαιρία που μπορεί να αυξήσει το πράσινο και να βελτιώσει έστω και λίγο αυτή την απαράδεκτη αναλογία πράσινου ανά κάτοικο που υπάρχει ακόμα και στα νότια προάστια.

Το πρώην αεροδρόμιο ανήκει στο λαό, είναι δημόσια περιουσία και δεν πωλείται. Διεκδικούμε ελεύθερο ανοικτό πάρκο υψηλού πρασίνου. Διεκδικούμε την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα  και τις παραλίες.

Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους, τα πάρκα και τις πλατείες. Τους θέλουμε ανοιχτούς προσπελάσιμους με απόλυτη προτεραιότητα τη δημόσια και όχι επιχειρηματική χρήση τους. Παλεύουμε κάθε χώρος χωρίς οικοδομική δραστηριότητα να γίνει ελεύθερος χώρος με έμφαση στο πράσινο.

Σύγχρονες ανοικτές και με συνεχόμενο ωράριο παιδικές χαρές. Με ελέγχους και ασφαλή όργανα αλλά και με το απαραίτητο φυσικό περιβάλλον που έχουν ανάγκη τα παιδιά.

Φωτισμός παντού για όλες τις νύχτες του χρόνου, σε κάθε στενάκι, σε κάθε ελεύθερο χώρο, σε κάθε σχολείο, σε κάθε δημόσια εγκατάσταση. Περισσότερο φως, λιγότερος φόβος

Ιδιαίτερη φροντίδα στον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των ΚΑΠΗ. Κάλυψη και ενθάρρυνση για ένα πραγματικά ζωντανό πρόγραμμα δράσεων. Άμεση λειτουργία δημοτικών μη κερδοσκοπικών γηροκομείων.

Δημόσια και δωρεάν μέσα, μαζικής μεταφοράς. Ενιαίος σχεδιασμός και δρομολόγια που να καλύπτουν και τις διαδημοτικές και τις ενδοδημοτικές μετακινήσεις. Άμεση επέκταση της γραμμής του μετρό προς το νότο.

Δωρεάν αθλητισμό για τη νεολαία και όλο το λαό. Ανοικτά γήπεδα και στάδια για όλα τα αγωνίσματα. Δωρεάν συμμετοχή στους αθλητικούς συλλόγους. Το δημοτικό στάδιο ανήκει σε όλο το λαό. Ελεύθερη είσοδος τόσο στα σωματεία όσο και σε κάθε αθλούμενο.

Αύξηση του προσωπικού στα ΚΕΠ με ταυτόχρονη επέκταση του ωραρίου τους. Ενίσχυση του ρόλου τους και των αρμοδιοτήτων τους ως μόνη απάντηση στη γραφειοκρατία. Απευθείας έκδοση εγγράφων και πιστοποιητικών.

Υψηλή ποιότητας  πολιτιστικές υπηρεσίες. Δωρεάν λειτουργία πολιτιστικών ομάδων στις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Δημιουργία πολιτιστικών φεστιβάλ και δραστηριοτήτων με γνώμονα την λαϊκή παράδοση και ‘κάλυψη’ των χαμηλών εισοδημάτων που αποκλείονται από την εμπορευματοποιημένη καλλιτεχνική παραγωγή. Ενθάρρυνση για τη λειτουργία πολιτιστικών συλλόγων και αντίστοιχων δραστηριοτήτων με το άνοιγμα όλων των δημοτικών χώρων.

 

Βέβαια αναγνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολα όλα αυτά. Η συμμετοχή του κόσμου σε όλα τα ζητήματα είναι απαραίτητη. Είναι απαραίτητη για να πάρουμε πίσω όλα όσα διέλυσαν, για να διεκδικήσουμε τους δημοτικούς και δημόσιους χώρους που τόσο  χρειαζόμαστε για μια ποιοτική και αξιοπρεπή ζωή, και πρώτα απ’όλα το πρώην αεροδρόμιο, το οποίο μας ανήκει και  δεν θα το χαρίσουμε σε κανένα Λατση.

 

Έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του συνδυασμού της παράταξης που είστε επικεφαλής; Θα υπάρχουν υποψήφιοι που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Εξαρτάται τι σημαίνει αν έχουν ασχοληθεί. Όλοι οι υποψήφιοι μας ήταν και είναι κομμάτι των κινημάτων, με συμμετοχή και ενεργό δράση στη γειτονιά, στους χώρους εργασίας τους μέσω σωματείων, στις σχολές τους κλπ

Όλοι κι όλες ξέρουμε τα προβλήματα της γειτονιάς μας, έχουμε λύσεις να προτείνουμε αλλά και όρεξη να βρούμε νέες. Παραπάνω έκανα μια εκτενή αναφορά στο πώς φανταζόμαστε την πόλη μας και στο τι πρέπει να αλλάξει ώστε να γίνει μια πόλη στο μπόι των κατοίκων της.

Πιστεύετε ότι η παρουσία τόσων  υποψήφιων Δημάρχων είναι θετική ένδειξη για τη δημοκρατία;

Το πλήθος των υποψηφίων δεν μπορεί να αποτελεί δείκτη για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας. Άλλωστε, η αστική δημοκρατία, με την πληθώρα των υποψηφίων ή  των εκλεγμένων που είχε όλο τον προηγούμενο καιρό, έχει δείξει τα δόντια της. Εμείς είμαστε με μια άλλη δημοκρατία. Είμαστε με την εργατική δημοκρατία. Με τις συνελεύσεις γειτονιών που θα αποφασίζουν και οι αποφάσεις τους θα επικυρώνονται από τα δημοτικά συμβούλια. Είμαστε με τη δημοκρατία των από κάτω. Αυτών που ζουν στις γειτονιές μας, που δουλεύουν σε αυτές, που φοιτούν στα σχολεία τους ,που αθλούνται στα στάδια τους,που με κάθε τρόπο είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στη καθημερινότητα του Ελληνικού και της Αργυρούπολης.Έτσι καταλαβαίνουμε τη δημοκρατία και όχι αναλογικά με τον αριθμό των υποψηφίων.

 Πιστεύετε στις συνεργασίες, με ποιους από τους μέχρι τώρα υποψήφιους θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Δεν πιστεύω πως υπάρχουν τέτοια περιθώρια. Όχι γιατί είναι όλοι το ίδιο. Μακριά από εμάς τέτοιες αφηρημένες εξισώσεις. Άπλα στην καλύτερη των περιπτώσεων η προσέγγιση της διαχείρισης είναι μακριά από τη δική μας λογική. Θέλουμε την επόμενη μέρα να συνεχίσουμε αυτό ακριβώς που λέμε «συμμετοχή στα ζητήματα του δήμου». Να συμβάλουμε στη δημιουργία κινημάτων και αγώνων ώστε να αντισταθούμε στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει και το τοπικό κράτος. Όσοι είναι με αυτή τη λογική θα είναι εκεί.

 

Εσείς δεν ήσασταν δημοτικός σύμβουλος αλλά θα έχετε παρακολουθήσει τα θέματα της Τ.Α.  Πως κρίνετε το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής, τι γνώμη έχετε για τον δήμαρχο κ. Κωνσταντάτο,  τα κατάφερε;

Η μετάφραση του ρήματος «καταφέρνω» μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Στη δική μας αντίληψη  κάθε άλλο παρά επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί η κατασκευή μερικών πλατειών χαμηλής ποιότητας και μάλιστα με χορηγίες αμφιβόλου πολλές φορές προέλευσης και τα 2-3 έργα βιτρίνας, ειδικά τη στιγμή που τα περισσότερα σχολεία του δήμου δεν έχουν θέρμανση και τουαλέτες, που οφείλει στους εργαζόμενους του δήμου στην καθαριότητα σχεδόν δυο χρόνων υπερωρίες, που αυξάνει τα δημοτικά τέλη στο Ελληνικό για να φτάσουν αυτά της Αργυρούπολης (ενώ προεκλογικά είχε πει το ακριβώς αντίθετο). Για μας δεν είναι επιτυχία η επιβολή του δόγματος νόμος και τάξη που ξεκινά με την τοποθέτηση σεκιουριτι στο στάδιο Αργυρούπολης και φτάνει στην πρόσκληση παραστρατιωτικής λέσχης εφέδρων μεταξύ μαθητών στην παρέλαση της 28ης (όπως προανέφερα).

Γιατί ο ψηφοφόρος του δήμου μας να ψηφίσει εσάς και όχι κάποιον άλλον; Που κάνετε τη διαφορά;

Εξήγησα και παραπάνω πως δεν έχει να κάνει με εμένα ως πρόσωπο αλλά με την ίδια την κίνηση. Υπάρχει ανάγκη να ακουστεί και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο μια άλλη φωνή. Η φωνή του κινήματος και των αγώνων και όχι αυτή της καλύτερης διαχείρισης. Ο επικεφαλής της Εκτός Πλάνου θα είναι αυτός που μπορεί να μεταφέρει αυτη τη φωνη και μέσα στην αίθουσα του ΔΣ. Παρόλα αυτά η φωνή αυτή θα εξακολουθήσει να ακούγεται, να εκφράζεται, να διεκδικεί και έξω από το δημοτικό συμβούλιο ανάθεση σε έναν δήμαρχο, αντιδήμαρχο ή δημοτικό σύμβουλο του όποιου προβλήματος δεν ειναι λύση. Για μας η λύση βρίσκεται στον κόσμο της γειτονιάς που πρέπει να είναι ενεργός, συμμέτοχος. Άλλωστε, η γειτονιά του είναι το περιβάλλον που ζει, που εργάζεται, που δημιουργεί, που εκφράζεται, που κοινωνικοποιείται.

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *