Συνέντευξη Γιάννη Κωνσταντάτου

Συνέντευξη του κ. Γιάννη Κωνσταντάτου Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης

στην Ελευθερία Καμπούρογλου

Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο επίτευγμα της πρώτης τετραετίας στη διοίκηση του δήμου και ποια η κυριότερη αυτοκριτική που θα θέλατε να κάνετε;

Θεωρώ ότι το σημαντικότερο είναι ότι φέραμε το Ελληνικό και την Αργυρούπολη στο προσκήνιο. Από εκεί που ήταν ένας δακτυλοδεικτούμενος δήμος και σημείο αναφοράς σε όλα τα συνέδρια που πηγαίναμε, για κακή διοίκηση και αρνητικά φαινόμενα, 4,5 χρόνια μετά, μέσα από τα έργα που γίνανε, είναι δήμος πρότυπο. Οι πρακτικές του αντιγράφονται από άλλους δήμους και το σημαντικότερο, έχει πάρει πάρα πολλά βραβεία από πολλά forum και οργανισμούς, που πιστοποιούν αυτό ακριβώς που λέω. Ότι έχει γίνει ένας δήμος πρωταγωνιστής από εκεί που ήταν ουραγός.  Αυτό βεβαίως μέσα από πολύ δουλειά και  πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα που συνέβησαν. Κυρίως η επίτευξη της αλλαγής της  νοοτροπίας που πετύχαμε. Αφενός να ενώσουμε τους Ελληνικιώτες με τους Αργυρουπολίτες- γι’ αυτό λέγεται και “Ενωμένη Πόλη” η παράταξή μας – και αφετέρου οι υπάλληλοι να μάθουν ότι δεν έχουμε πολιτική ιδεολογία στη λειτουργία του Δήμου, αλλά μόνο μια φιλοσοφία : “να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο”.

Υπάρχει κάποιο σημείο που θα θέλατε να είχατε ανταπεξέλθει καλύτερα; Να το ολοκληρώσετε όπως το σκεφτόσασταν;

Χωρίς να φανεί αλλαζονικό και υπερβολικό θα έλεγα πως όχι. Διότι εμείς υποσχεθήκαμε το ’14 δέκα πράγματα συγκεκριμένα και τα κάναμε όλα επί δέκα. Συνεπώς σε όλους τους τομείς ανοίξαμε τα “καπάκια”  με όλα τα προβλήματα που βρήκαμε και δεν υπήρξε ούτε μια πτυχή που να μην ασχοληθούμε όσο γινόνταν καλύτερα και πιο οργανωμένα. Από τα ζώα που ήταν παντελώς άγνωστη έννοια όπως και η φιλοζωική στον δήμο, μέχρι το βουνό που ήταν εγκαταλειμμένο, τους παιδικούς σταθμούς… τα πάντα. Βεβαίως, δεν έγιναν όλα με την ίδια ένταση και την ίδια επιτυχία, αυτό ναι. Θα μπορούσαν και κάποιοι άλλοι τομείς να είχαν τρέξει πιο γρήγορα. Θα ήθελα να είχαν γίνει περισσότερα έργα ασφαλτοστρώσεων, αυτά όμως “κόλλησαν” διότι πέσαμε δυστυχώς σε μία συγκυρία κακή με την εργολαβία, λόγω καιρού και λόγω οικονομικών δυσκολιών του εργολάβου. Και με το “Πάρκο Αφροδίτης” το οποίο εμείς είχαμε όλον τον ενθουσιασμό στην αρχή να το φτιάξουμε επειδή νομίζαμε ότι εξαρτάται μόνο από εμάς και μας μπλόκαρε η γραφειοκρατία, μας καθυστέρησε 3,5 χρόνια το δασαρχείο. Λόγω γραφειοκρατίας κάποια πράγματα μείνανε πίσω από αυτά που είχαμε προγραμματίσει. Παρόλα αυτά και αυτά μπήκανε στο πρόγραμμά τους.

Ποια είναι η ημέρα ή η στιγμή που θυμάστε περισσότερο στα τέσσερα χρόνια της πρώτης θητείας σας;

Καλή ερώτηση αυτή, δεν το έχω σκεφτεί. Θα το περιγράψω με μία συνάντηση που είχα με μια γιαγιά σε ένα μαγαζί της πόλης μας, η οποία ήρθε και με φίλησε και μου είπε “σ’ ευχαριστώ γιατί επιτέλους μπορώ και πηγαίνω στον άντρα μου”.  Οφείλω να πω ότι στην αρχή  αιφνιδιάστηκα γιατί δεν κατάλαβα τι εννοούσε, αλλά στη συνέχεια μου εξήγησε : “είμαι 75 χρονών και πριν βάλεις τη δημοτική συγκοινωνία, επειδή ο γιος μου φεύγει το πρωί και γυρνάει το βράδυ, δεν είχα κανέναν τρόπο να πάω στο νεκροταφείο που είναι ο άντρας μου θαμμένος, παρά μόνο με ταξί. Ταξί δεν μπορώ να παίρνω κάθε μέρα γιατί είμαι συνταξιούχος, καταλαβαίνεις δεν έχω λεφτά. Τώρα περνάει το λεωφορειάκι στην ώρα του -μένει στην Άνω  Αργυρούπολη- μάλιστα έχω κάνει και κάποιες φίλες που πάμε μαζί και ερχόμαστε, και αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να πηγαίνω στον άντρα μου”. Αυτό ήταν συγκλονιστικό. Ήξερα ότι είχα λύσει το θέμα της μετακίνησης πολλών ανθρώπων, δεν φαντάστηκα ότι επηρεάζει τη ζωή κάποιων ανθρώπων τόσο βαθιά στην καθημερινότητά τους, και ειδικά των μεγάλων ανθρώπων. Ναι, αυτό ήταν μια συγκλονιστική στιγμή.

Οπότε, πιστεύετε ότι έχετε τηρήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις, έχετε ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, των κατοίκων της πόλης ;

Νομίζω ότι ο  κόσμος, και το εισπράττω  στα πάρκα, στις παιδικές χαρές, στα ΚΑΠΗ τα καινούρια που φτιάξαμε, στη δημοτική συγκοινωνία, έχει ένα δήμαρχο που είναι κοντά του. Αφουγκράζομαι αυτό που λέει, τον ακούω με προσοχή και πάντα προσπαθώ να λύσω τα προβλήματά του. Τα δικά τους προβλήματα είναι και δικά μου προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να τα λύσω όλα και πολλά από αυτά είναι σε ένα επίπεδο προσωπικό που δεν μπορεί να τα λύσει μια διοίκηση, ένα δήμαρχος ή μια δημοτική αρχή παρόλα αυτά, αυτή η αγάπη και η εμπιστοσύνη που μου έχουν , να έρχονται να μου λένε τα προσωπικά τους προβλήματα και να μου ζητάνε λύσεις, για μένα είναι πολύ μεγάλη τιμή και είναι κάτι που το έχω κερδίσει με τον κόσμο. Και αύριο αν δεν ήμουν δήμαρχος θα το έπαιρνα μαζί μου με πολλή τρυφερότητα διότι  το “χτίσαμε”, το κερδίσαμε.

Στην πρώτη θητεία σας ενεργοποιήσατε δομές του Δήμου που υπηρετούν δύο κατηγορίες πολιτών, τα παιδιά με τις παιδικές χαρές και τους πολίτες της 4ης ηλικίας, τα ΚΑΠΗ. Σε αυτή την τετραετία, αν εκλεγείτε δήμαρχος, ποιες θα είναι προτεραιότητές σας, που θα ρίξετε βάρος ;

Είναι αλήθεια αυτό. Εμείς, θα βγούμε 7 Απριλίου και θα παρουσιάσουμε το νέο μας πρόγραμμα. Εκεί θα δείξουμε τους κεντρικούς άξονες που έχουμε δρομολογήσει αλλά αν θέλατε σαν έναν προπομπό εξελίξεων, θα προχωρήσουμε με την 3η ηλικία και με τη δημιουργία ενός γηροκομείου, το οποίο το έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη η πόλη. Σε πολλές οικογένειες υπάρχουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν προβλήματα και δεν μπορούν οι οικογένειές τους να τους εμπιστευθούν κάπου. Από την άλλη δυστυχώς δεν υπάρχουν  ιδιωτικά γηροκομεία, νομίζουμε ότι υπάρχουν, αλλά κι αυτά είναι γεμάτα ή πανάκριβα. Χθες μάλιστα είχα εδώ ένα κύριο που αναζητούσε γηροκομείο για τη μητέρα του. Αυτό το έχουμε βάλει μπροστά, έχουμε κάνει τη μελέτη, έχουμε βρει το κτίριο, πώς θα γίνει, που θα γίνει κ.λ.π. Είναι κάτι που θα το υλοποιήσουμε πολύ γρήγορα, φτάνει και το Υπουργείο να μας βοηθήσει όσον αφορά τη στελέχωση, γιατί τα κτίρια γίνονται, το προσωπικό είναι που “στενάζει”. Κι από εκεί και πέρα υπάρχει και μια σειρά άλλων έργων τα οποία θα εκπλήξουν ευχάριστα τον κόσμο και φυσικά έχουμε βάλει μπροστά να κάνουμε και ένα καινούριο δημαρχείο. Το παρόν θα παραμείνει ως πολιτιστικό μέγαρο θα το εξελίξουμε, αλλά δεν μπορεί να “σηκώσει” τις ανάγκες της πόλης. Είναι ένα παλιό κτίριο, βλέπετε ότι έχει προβλήματα, το ανακαινίσαμε αλλά για την επόμενη τετραετία πρέπει η πόλη να αποκτήσει ένα καινούριο δημαρχείο που θα στεγαστεί στο χώρο του παλιού αεροδρομίου.

Ο νέος νόμος «Κλεισθένης 1» ερμηνεύεται ως ο νόμος της απλής αναλογικής και στηρίζεται σε τρείς λέξεις:  συναίνεση,  συνεργασία και  συνεννόηση. Τι γνώμη έχετε, πως το σχολιάζετε; Εσείς προσωπικά συμφωνείτε με την απλή αναλογική;

Ακούστε, εγώ εξαρχής όταν τέθηκε ο νόμος είπα ότι δεν με απασχολεί καθόλου. Κι δεν με απασχολεί, γιατί αυτά είναι “μαγειρέματα” κάποιων που προσπαθούν  να βάλουν πολλούς στο παιχνίδι, που ενδεχομένως να μην τους θέλεις στο παιχνίδι. Εγώ, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν ισχυρές διοικήσεις να ψηφίζονται για το πρόγραμμά τους, για τις προτάσεις τους και να έχουμε τη δυνατότητα να τις υλοποιήσουμε αυτές τις προτάσεις. Στην Ελλάδα η συζήτηση περί συνεργασίας, συναίνεσης και όλα αυτά, πολλές φορές περνάει κάτω από το τραπέζι, από εκβιασμούς, απειλές, ρουσφέτια. Λοιπόν, δεν έχουμε παιδεία, σ’ αυτή την κατεύθυνση οι Έλληνες και θα συμφωνήσω με αυτούς που λένε ότι πρέπει να αποκτήσουμε. Δυστυχώς τα δείγματα αυτών που έχουν εμφανιστεί ξαφνικά από το πουθενά, που θέλουν να μπουν στις εκλογές, γιατί τους ξεσήκωσε η απλή αναλογική, είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλουμε να επιτευχθεί. Άνθρωποι που έχουν μπει στην 8η δεκαετία της ηλικίας τους, εμφανίστηκαν ξαφνικά γιατί έχουν λύσεις για τον δήμο. Και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα τακτοποιήσουν συγγενικά τους πρόσωπα ή πως θα τακτοποιηθούν οι ίδιοι λόγω της απλής αναλογικής. Δεν έχουν καταλάβει βέβαια ότι ο κόσμος δεν ψηφίζει με βάση την απλή αναλογική. Ψηφίζει όπως ψηφίζει. Έχουν εμφανιστεί πάρα πολλοί οι οποίοι έχουν βγει από τα ντουλάπια, κάτι σκελετοί πολιτικοί, απίστευτοι , έχουμε γελάσει πάρα πολύ, με την έννοια ότι άνθρωποι που είχαν εξαφανιστεί 10-20 χρόνια εμφανιστήκαν τώρα πάλι ξαφνικά γιατί η απλή αναλογική, λέει, τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν.

Δεν είναι κακό. Να συμμετέχουν, αλλά τα κίνητρά τους ποια είναι;  Πολύ φοβάμαι πώς είναι σε μια κατεύθυνση μάλλον σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας. Μόνο το κοινωνικό σύνολο δεν θέλουν να εξυπηρετήσουν όλοι αυτοί. Γιατί όποιος θέλει να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο, δεν εξαφανίζεται από τα κοινά για 10-15 χρόνια… και  εμφανίζεται ξαφνικά λέγοντας “εγώ θα σας φτιάξω επτά υπόγεια πάρκινγκ και θα σας απογειώσω την κεντρική λεωφόρο”.

Πρέπει να έχει  ο κόσμος τα αυτιά του και τα μάτια του ανοιχτά. Ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που παίζουν αυτό το ρόλο και τους στέλνω και ένα μήνυμα, ότι δεν θα υπάρχει καμία συνεργασία και καμία κατεύθυνση με κανέναν που ως τώρα μας βρίζει, μας απαξιώνει και μας δημιουργεί εντάσεις χωρίς λόγο, γιατί φαντάζεται ότι την επόμενη μέρα θα  κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι σαν δύο καλοί φίλοι, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Αυτά σε άλλους πολιτισμούς και σε άλλες λογικές, Δεν είναι δυνατόν μέχρι χθες να μας πολεμάγανε και αύριο το πρωί να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι,  να συναινέσουμε. Και να τονίσω κάτι:  αν ο κόσμος θέλει έναν δήμαρχο-όμηρο, που να εκβιάζεται από διαφόρους, που εμφανίστηκαν ξαφνικά χωρίς να έχουν προσφέρει τίποτα χρήσιμο στην πόλη, τότε να ψηφίσει όλους αυτούς και να έχει ένα δήμαρχο-όμηρο. Να δώσει βήμα στους εκβιαστές.

Τώρα με οδηγείτε σε μια ερώτηση, που είχα επιλέξει να τη συζητήσουμε στο τέλος. Έχετε δηλώσει ότι πιστεύετε στον πλουραλισμό και την καλόπιστη κριτική.  Αρκετοί από τους υποψήφιους δημάρχους υπογραμμίζουν ότι “σας ενδιαφέρει περισσότερο το φαίνεσθαι, το fb, από την ουσία” αφενός και αφετέρου ότι λειτουργείτε με απολυταρχικό τρόπο αποκλείοντάς τους ως αντιπολίτευση από δημοτικά συμβούλια και επιμέρους επιτροπές. Τι έχετε να απαντήσετε πάνω σε αυτό; Γιατί τόση πόλωση, εξ αρχής, με την αντιπολίτευση;  

Προφανώς αυτοί που με κατηγορούν είναι άνθρωποι της ουσίας και έχουν να δείξουν πολύ περισσότερα πράγματα ουσίας από μας. Εμείς θα τους λέγαμε να είχαν έρθει στον απολογισμό μας που δεν πήγαμε σε μια ταβέρνα, ούτε σε ένα σουβλατζίδικο, τον κάναμε στο κεντρικό θέατρο της πόλης, ενώπιον χιλίων και παραπάνω συμπολιτών μας όπου δείξαμε συγκεκριμένα πράγματα που έχουν γίνει: 28 πιστοποιημένες παιδικές χαρές, δημοτική συγκοινωνία που μεταφέρει 20.000 άτομα τον μήνα, 3 νέα πάρκα, 4 νέα ΚΑΠΗ, πάρα πολλά πράγματα μην αρχίσω τώρα να τα απαριθμώ. Τα οποία δεν είναι καθόλου του φαίνεσθαι, πιστεύω ότι αυτό είναι η ουσία. Αυτοί πάλι που είναι της ουσίας και όχι του φαίνεσθαι να έρθουν να μας πουν  ποιοι είναι και τι έχουν κάνει, τι έχουν προσφέρει. Το Facebook είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας για πάρα πολύ κόσμο,  ο οποίος  δουλεύει και γυρνάει αργά το βράδυ, δεν έχει χρόνο να έχει καθημερινή και τακτική ενημέρωση από το δήμο και η αλήθεια είναι ότι εμάς μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί  μπορεί να βλέπει ο κόσμος  και τις ανακοινώσεις μας και τις αναρτήσεις μας ότι ώρα θέλει, όποτε θέλει. Τώρα, οι άλλοι δεν το χρησιμοποιούν  το facebook, που εγώ είμαι του φαίνεσθαι; Εγώ βλέπω ότι υπάρχει υποψήφιος δήμαρχος που κάθε μέρα μας ανεβάζει και ένα νέο υποψήφιό του, στο facebook .  Δεν υπάρχουν λεφτά.  Είναι μια φθηνή λύση επικοινωνίας. Τα έντυπα όπως τα δικά σας είναι δύσκολο να βγαίνουν. Μια παράταξη δεν μπορεί να βγάζει έντυπα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, συνεπώς τι άλλα εργαλεία επικοινωνίας έχουμε; Όλοι τα ίδια δεν χρησιμοποιούν; Γιατί εγώ είμαι του φαίνεσθε και αυτοί δηλαδή δεν είναι;

Ακούστε να δείτε, δεν είναι αποκλεισμένη η αντιπολίτευση, υπάρχουν όμως πολιτισμικές, ιδεολογικές, κοινωνικές και πολιτικές διαφορές, θεμελιώδεις. Δηλαδή τι σημαίνει είναι αποκλεισμένη η αντιπολίτευση, σε ποιο πράγμα; Εμείς είμαστε υπέρ της επένδυσης του Ελληνικού, η αντιπολίτευση είναι κατά της επένδυσης στο Ελληνικό. Τι να κάτσουμε να συζητήσουμε ; Ή αν αύριο που λένε μερικοί, με την απλή αναλογική υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούμε;  Ποιος θα υποχωρήσει από τις αξίες του και τις αρχές του για να κάτσει να κυβερνήσει με τον άλλον.

Υπάρχουν όμως και παρατάξεις που συντάσσονται με το μέρος σας όσον αφορά το έργο του Ελληνικού.

Όχι, όχι. Κοιτάξτε στο έργο του Ελληνικού υπάρχουν παρατάξεις που είναι κάθετα αρνητικοί, όπως ο κ.Κορτζίδης, που τον σέβομαι κι αυτόν να σας πω την αλήθεια, γιατί ναι μεν είναι πολιτικός μου αντίπαλος, αλλά είναι και ο μόνος με μια καθαρότητα στη θέση του, σου λέει “εγώ είμαι κατά της επένδυσης, τέλος”. Και υπάρχουν κι άλλοι νεόκοποι που έχουν εμφανιστεί οι οποίοι είναι και λίγο υπέρ της επένδυσης και λίγο κατά και ιδέα δεν έχουν τι λένε, γιατί δεν ξέρουν τι λέει ο νόμος, πώς γίνεται η επένδυση, μέσα από ποιες διαδικασίες περνάει και βγαίνουν και πετάνε κάτι δημαγωγικά και διάφορα λαϊκίστικα. Θέλουν  την επένδυση, αλλά δεν τη θέλουν. Αυτά δεν γίνονται. Κάποιος που θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος πρέπει πρώτα να ξέρει τι λέει, να κάτσει να ενημερωθεί, να διαβάσει, ποιο είναι το πλαίσιο, τι έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Δεν μπορείς να παρεκκλίνεις από όλα αυτά. Δεν μπορείς να λες εγώ θέλω αυτό, το οποίο δεν περιγράφεται πουθενά μέσα στον νόμο. Επειδή εσύ απλά θέλεις να δημιουργήσεις εντυπώσεις.

Με την αντιπολίτευση είχαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, είχαμε την ατυχία να έχουμε κακή αντιπολίτευση, η οποία δεν μας έκανε κριτική με επιχειρήματα, μας έκανε πολεμική πεζοδρομίου. Από διαδηλώσεις που γράφανε συνθήματα “έξω από το δημαρχείο”,  ότι είμαστε νεοναζί και φασίστες. Μας βανδάλιζαν συνέχεια τα δημοτικά κτίρια επί ένα μήνα ασταμάτητα με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης , έχουμε φωτογραφικό υλικό, το έχουμε δείξει, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κάθονται δίπλα στον τύπο με το ρόπαλο που γράφει συνθήματα. Λοιπόν είχαμε μια κακή αντιπολίτευση, πεζοδρομιακή. Συνεπώς τι απομόνωση; Ούτε επικοινωνία είχαμε και μάλιστα φτάσαμε και στα δικαστήρια και τους καταδικάσαμε. Ο κ.Κορτζίδης έχει καταδικαστεί ως συκοφάντης. Εσείς που έχετε έντυπα πρέπει να ξέρετε πως όταν γράφεις κάτι για κάποιον πρέπει να μπορείς να το αποδείξεις. Καλά το λες. Το αποδεικνύεις; Όταν έγραψε αυτά που έγραψε για την επένδυση, και ότι εγώ ζημιώνω τον δήμο γιατί στηρίζω την επένδυση, άρα εγώ ζημιώνω τον Δήμο για να κάνω το χατίρι του επιχειρηματία και κλήθηκε στα δικαστήρια να εξηγήσει πιο χατίρι κάνω εγώ και πώς ζημιώνω τον δήμο, δεν μπορούσε να το αποδείξει και καταδικάστηκε, ως ένας κοινός συκοφάντης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Υπάρχει περίπτωση, τώρα με την απλή αναλογική να “αναγκαστείτε” να συνεργαστείτε με κάποιους ανθρώπους που εκ των πραγμάτων δεν μπορείτε από ότι λέτε.

Η απλή αναλογική επαναλαμβάνω είναι ο τρόπος κατανομής των εδρών. Έχουν μπερδευτεί, λοιπόν μερικοί θεωρώντας ότι η απλή αναλογική είναι ο τρόπος που ψηφίζει ο κόσμος, ο οποίος κόσμος έχει ξεκάθαρη εικόνα τι θα επιλέξει από την πρώτη Κυριακή. Εμείς πάμε για μια ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή, σαρωτική, ξεκάθαρη με ισχυρή πλειοψηφία στην “Ενωμένη Πόλη”. Δεν έχουμε σκεφτεί και δεν μας απασχολεί καν αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο, αν δεν πάρουμε ισχυρή εντολή και αν δεν είμαστε από την πρώτη Κυριακή εκλεγμένοι τι θα κάνουμε αν βγούμε τη δεύτερη Κυριακή, αν χρειαστεί να πάρουμε 1 ή 2 έδρες. Επαναλαμβάνω το δίλλημα στον κόσμο είναι απλό. Θέλει ένα δήμαρχο όμηρο που να εκβιάζεται από τον καθένα που θέλει να προωθήσει τα προσωπικά του συμφέροντα; Ή θέλει έναν δήμαρχο, όπως ήμασταν εμείς την τετραετία που πέρασε, με ισχυρή διοίκηση, που κάναμε αυτά τα έργα που έπρεπε να γίνουν και θα γίνουν ακόμα περισσότερα. Σ’ αυτό ο κόσμος θα δώσει απάντηση στην κάλπη και σας διαβεβαιώνω και γράψτε το τώρα που σας το λέω, την πρώτη Κυριακή θα έχουμε εκλογική νίκη της “Ενωμένης Πόλης”, με ξεκάθαρη εντολή.

Δήμαρχε μπορείτε να μας αναφέρετε τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετώπισε η σημερινή δημοτική διοίκηση ; Ποια συνεχίζουν ακόμη να εκκρεμούν;

Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά θέματα, πάρα πολλά ζητήματα. Η αίθουσα πολλαπλών του Ελληνικού που είναι ένα τεράστιο έργο που έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει,  θα το ξεκινήσουμε τον Ιούνιο, διότι η σχολική χρονιά είναι σε εξέλιξη. Αυτό το έργο θα είχε τελειώσει τώρα κανονικά, αλλά από δυνάμεις που δεν τις ελέγχουμε εμείς και από ανώτερα όργανα ελεγκτικά όλα αυτά πήγανε πίσω. Εμένα αυτό που με στεναχωρεί και με δυσκολεύει πάρα πολύ είναι η γραφειοκρατία, είναι ένα δημόσιο σκληροπυρηνικό, ένα δημόσιο με το οποίο δίνουμε κάθε μέρα μάχη, για το αυτονόητο, για πράγματα απλά όπως το να μαζέψουμε τα σκουπίδια. Καθημερινά είναι μάχη. Η χωματερή δεν δέχεται καθημερινά τα σκουπίδια, το προσωπικό μας είναι λίγο, πάρα πολύ λίγο, δεν αποκτήσαμε εμείς ξαφνικά παχιές αγελάδες γιατί όλα στην Ελλάδα είναι τέλεια. Το αντίθετο, έχουμε μείωση των πόρων, απλά η διαφορά η δική μας είναι ότι  εμείς δεν βγαίνουμε να λέμε στον κόσμο τα αρνητικά, ούτε να λέμε τι αντιμετωπίζουμε, τη μάχη που δίνουμε κάθε μέρα. Εμείς, προσπαθούμε να φέρνουμε αποτελέσματα κι αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Δηλαδή,  να μην μεμψιμοιρούμε, να μην γκρινιάζουμε, να μην δημαγωγούμε, να μην λαϊκίζουμε. Να είμαι κι εγώ σαν τον Κορτζίδη, να είμαι όλη μέρα με ένα πανό και να λέω ο κακός ο Τσίπρας, τα μνημόνια και η Μέρκελ. Δύσκολο είναι; Δύσκολο είναι αυτό που έκανα. Που βρήκα λύσεις, χρηματοδότηση, πόρους και τρέξαμε 10-20-30 πράγματα, ανεξάρτητα αν κάποιος λέει ότι είναι του φαίνεσθαι. Δεν είναι καθόλου του φαίνεσθαι και το καλοκαίρι 600 οικογένειες πήγαν και κάνανε στα πάρκα  του δήμου μας τα πάρτι τους δωρεάν, δεν πλήρωσαν δηλαδή και τα παιδιά τους διασκέδασαν. Οι παιδικοί σταθμοί ανακαινίστηκαν όλοι μέσα είναι σαν καινούργιοι, καλύτεροι από ιδιωτικούς. Οι παιδικές χαρές μπορεί ο καθένας να πάει να τις δει, είναι γεμάτες κάθε Σαββατοκύριακο από κόσμο που παίζει με τα παιδιά του με ασφάλεια. Δεν είναι καθόλου φαίνεσθαι, είναι η ουσία.

Όσον αφορά τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες όσον αφορά, ας πούμε την καθαριότητα επειδή το αναφέρατε πριν. Είναι υποχρέωση των δήμων η χωριστή συλλογή των αποβλήτων  καθώς και η πώληση των παραγόμενων υλικών;      

Εμπλέκεται ο δήμος, δεν τα πουλάμε. Έχουμε τη σύμβαση με την εταιρεία ανακύκλωσης. Είναι δική μας υποχρέωση να το μαζεύουμε και να το πηγαίνουμε για ανακύκλωση. Η ανακύκλωση όμως εξαρτάται από τους πολίτες.

Αν ο πολίτης δεν πετάει το χαρτί στον κάδο ανακύκλωσης και το πετάει με τα σκουπίδια αντιλαμβάνεστε ότι και η δική μας δουλειά γίνεται πολύ πιο δύσκολη. Ακυρώνεται η ανακύκλωση. Γυρνάει πίσω. Αυτά τα αντιμετωπίζουμε συνέχεια. Έχει να κάνει με την παιδεία του καθενός. Προσπαθούμε με φυλλάδια, με ενημερώσεις, με το facebook που λέτε ότι είναι του φαίνεσθαι. Προσπαθούμε να γίνει ενημέρωση. Να εκπαιδεύσουμε λίγο τον κόσμο. Θα σας πως κάτι. Εγώ είμαι ευχαριστημένος από τον κόσμο γιατί θα σας πω ένα παράδειγμα που δεν φαίνεται αλλά είναι ουσία. Όταν ανέλαβα υπήρχε πολύ γκρίνια σχετικά με τις αφοδεύσεις των ζώων έξω στους δρόμους. Ήταν ένα τεράστιο θέμα αυτό. Με έπιαναν στα ΚΑΠΗ, γκρίνια πολύ γκρίνια. Ξεκινήσαμε λοιπόν μια καμπάνια με χιούμορ με μηνύματα όπως “αφεντικό μη με κάνεις ρεζίλι σε παρακαλώ, αν μπορούσα θα τα μάζευα μόνος μου”. Με φέιγ βολάν. Βγήκαμε στις πλατείες κάναμε ενημερώσεις. Αυτό 4,5 χρόνια μετά δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά έχει μειωθεί πάρα πολύ. Το συναντάμε πλέον πολύ περιορισμένα σε σχέση με την έξαρση τη μεγάλη που είχε τότε. Κι αυτό γιατί ιδιαίτερα η νέα γενιά κατάλαβε και τα βλέπεις τα παιδιά που συνοδεύουν σκυλιά με σακουλάκια. Οι πιο μεγάλοι έχουν βελτιωθεί. Θέλω να πω ότι όταν προσπαθείς να καλλιεργήσεις στον κόσμο ένα συναίσθημα, αυτός  ανταποκρίνεται. Το παλεύουμε.

Έχει υποβάλλει σχέδιο ο δήμος στην Περιφέρεια για υπόγειο σταθμό διαχείρισης απορριμμάτων; Που βρισκόμαστε με αυτό το θέμα;   .

Έχουμε καταθέσει  μία μελέτη. Μιλάμε με το Χαροκόπειο, όχι για συγκεκριμένο σημείο γιατί είναι συμβατική μας υποχρέωση από την Περιφέρεια. Η τέσσερις δήμοι εμείς, το Φάληρο, ο Άλιμος και η Γλυφάδα να δούμε που θα δημιουργήσουμε αυτό το σταθμό διαχείρισης απορριμμάτων. Επιδίωξη όλων μας είναι να γίνει μέσα στο αεροδρόμιο. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι αυτό θα γίνει εκτός οικοπέδου δηλαδή πρέπει να γίνει εκτός αεροδρομίου κι εδώ έχουμε μείνει όλοι στάσιμοι. Οικόπεδο δεν υπάρχει, εντός του αεροδρομίου θα φτιάξει ο επενδυτής για τις ανάγκες της επένδυσης, ένα σχετικό σταθμό, αλλά δεν ξέρω αν  αυτός μπορεί να “σηκώσει” και τις ανάγκες των δήμων. Νομίζω ότι με λίγη καλή θέληση μπορούμε όλοι εκεί να τακτοποιηθούμε.

Πιστεύετε ότι μπορεί να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και γενικότερα τα λειτουργικά έξοδα του δήμου ;

Όχι, όχι. Και όσοι το λένε είναι ψεύτες και δημαγωγοί. Και θα σας πω γιατί. Γιατί βγαίνουν και λένε στον κόσμο μείωση των δημοτικών τελών. Τα δημοτικά τέλη του δήμου Αργυρούπολης είναι τα πιο φθηνά, αν όχι στην Ελλάδα σίγουρα στην Αττική. Είμαστε ο πιο φθηνός δήμος στην Αττική. Το κόστος όμως που πληρώνουμε είναι ότι πληρώνουν και οι άλλοι δήμοι και τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, γιατί τους λένε ψέματα οι δημαγωγοί και οι λαϊκιστές, είναι μόνο για τα σκουπίδια και τον φωτισμό.

Όταν λοιπόν έχεις 48Ε τον τόνο για τη χωματερή, πώς θα μειώσεις τα τέλη; Δηλαδή βγαίνει και λέει υποψήφιος δήμαρχος δημαγωγός, και ψεύτης, “θα μειώσω τα δημοτικά τέλη”. Γιατί μείωσε η χωματερή τον τόνο που πληρώνεις; Δεν μπορείς να τα βάλεις τα λεφτά από κάπου αλλού, γι’ αυτό λέγονται ανταποδοτικά. Τα παίρνω από τη Μαρία και πληρώνω τα σκουπίδια της. Σίγουρα συμφωνώ ότι δεν βγάζουν όλοι τα ίδια σκουπίδια, συμφωνώ ότι εσύ μπορεί να είσαι μονογονεΪκή οικογένεια, σε σχέση με μένα που έχω 3 ή 5 παιδιά. Κακώς πληρώνεις τα ίδια δημοτικά τέλη. Συμφωνώ σε όλο αυτό το σκεπτικό, αλλά δεν μπορείς αυτή τη στιγμή, όπως είναι το υπάρχον σύστημα στην Ελλάδα να το αναμορφώσεις. Άρα όταν οι ψεύτες λένε ότι θα μειώσουν τα δημοτικά τέλη, και συγνώμη που τους λέω ψεύτες, αλλά ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να μειώσουν τα δημοτικά τέλη, εκτός αν βγει η χωματερή, ο ΕΣΔΝΑ, και πει εγώ κατεβάζω,  από 48Ε τον τόνο σε 45, άρα λες θα έχω μείον 3Ε τον τόνο, στους 1.000.000 τόνους που πετάμε εμείς το χρόνο, άρα μειώνω κι εγώ κατά 0,01 τα δημοτικά τέλη. Αφήστε δε που όταν μειώνει κανείς τα δημοτικά τέλη, συρρικνώνεις τη δυνατότητα να προσλάβεις προσωπικό για την καθαριότητα, συρρικνώνεις τις σακούλες που αγοράζεις, συρρικνώνεις τα απορριμματοφόρα, συρρικνώνεις ότι έχει να κάνει με την καθαριότητα. Γιατί είναι ανταποδοτική. Αν εσύ εκεί μου μαζεύεις 1.000.000 πεις ότι το κατεβάζω στις 800.000 τις υπόλοιπες 200.000 που χρειάζεσαι για να καλύψεις τις ανάγκες σου από που θα τις πάρεις; Δεν μπορείς να τις πάρεις από αλλού. Συν το γεγονός ότι ο δήμος έχει ήδη πολύ χαμηλά δημοτικά τέλη σε σχέση με τη Γλυφάδα, τον Άλιμο, την Ν. Σμύρνη, τους γύρω δήμους . Ναι ,αλλά εμείς έχουμε τα ίδια κόστη με αυτούς. Ίσως να έχουμε και περισσότερα από κάποιους δήμους που έχουν ακριβά δημοτικά τέλη. Άρα όχι εγώ τα δημοτικά τέλη δεν θα τα κατεβάσω. Δεν θα τα αυξήσω, αλλά και δεν θα τα κατεβάσω. Τα κράτησα παγωμένα όλα αυτά τα χρόνια και θα τα διατηρήσουμε έτσι και τα επόμενα.

Τι γνώμη έχετε για το περιοδικό μας, έχει συμβάλει θετικά στα θέματα του δήμου;  

Εγώ  θα σας πω κάτι, επειδή είμαι συνάδελφός σας, έβγαζα και εγώ έντυπο και από την επικοινωνία προέρχομαι,  πριν γίνω δήμαρχος,  θεωρώ ότι είσαστε ήρωες. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι καταφέρνετε και βγάζετε ένα τοπικό έντυπο, το οποίο είναι πανέμορφο, έχει πολύ καλή παρουσία, σε αυτή τη  δύσκολη εποχή, το θεωρώ ηρωικό πρώτα από όλα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως και συμβάλλει και είναι πολύ σημαντικό και η ενημέρωση και ο πλουραλισμός. Γιατί υπάρχει και κόσμος που δεν  μπαίνει στο Facebook, υπάρχει κόσμος που δεν είναι στο διαδίκτυο, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας και προβολής θέσεων, απόψεων του καθενός που θέλει μέσα από εσάς να περάσει τις δικές του απόψεις. Και φυσικά να επισημαίνεται με την κριτική σας κάποια πράγματα τα οποία έχουνε μείνει πίσω, αδυναμίες του Δήμου, των πολιτών ανάγκες. Εγώ δηλαδή θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλή έκδοση και αναγκαία. Αυτό  που έπρεπε ίσως να έχει παραπάνω που δεν το έχει, είναι μεγαλύτερο τιράζ, δηλαδή να το βρίσκουν περισσότεροι, παντού. Αυτό συμβαίνει βέβαια λόγω των οικονομικών δυσχερειών, το καταλαβαίνω. Και καλό είναι ο κόσμος και οι τοπικές επιχειρήσεις να σας βοηθάνε με διαφήμιση γιατί η διαφήμιση είναι ο χρηματοδότης σας, άρα περισσότερες διαφημίσεις από τις τοπικές επιχειρήσεις και αυτές να προβληθούν και το περιοδικό να μπορεί να πάει σε περισσότερα σπίτια.

 

 

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...


One Response to Συνέντευξη Γιάννη Κωνσταντάτου

  1. Ο/Η Μάκρας Κωνσταντίνος λέει:

    Με την Επιτροπή Τουρισμού τι γίνεται; Υπάρχει ακόμα; Πρόκειται να συνεδριάσει ξανά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *