ΜΙΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ και τις Περιφέρειες

Ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια της Αυτοδιοίκησης το οποίο έχει σκοπό να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες με θέσεις εργασίας, με νέες υποδομές και νέα έργα. Είναι μια ακόμη προσπάθεια επανεκκίνησης της κάθε τοπικής οικονομίας σε όλη τη χώρα, μετά την την κρίση υγείας που έπληξε ως πανδημία τη χώρα μας και σχεδόν όλον τον κόσμο.

ΜΙΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ και τις Περιφέρειες.

«Αντώνης Τρίτσης» 2020-2023

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα μεγάλο επενδυτικό Πρόγραμμα του Δημοσίου που ξεκινάει από  τώρα και τελειώνει στα τέλη του 2023. Έχει σίγουρα στο «ταμείο» του 2,5 δισ. Ευρώ μπορεί και περισσότερα. Ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια της Αυτοδιοίκησης το οποίο έχει σκοπό να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες με θέσεις εργασίας, με νέες υποδομές και νέα έργα. Είναι μια ακόμη προσπάθεια επανεκκίνησης της κάθε τοπικής οικονομίας σε όλη τη χώρα, μετά την της κρίση υγείας που έπληξε ως πανδημία τη χώρα μας και σχεδόν όλον τον κόσμο.

Το πρόγραμμα πήρε συμβολικά το όνομα του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, που υπήρξε ένας οραματιστής δήμαρχος της Αθήνας και σύμβολο ενότητας για το καλό των πολιτών και της πόλης.

Από πού προέρχονται τα  χρήματα?

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών μνημόνιο συνεργασίας.

Ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα?

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Οι χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους και τις περιφέρειες θα γίνουν με τη μορφή αναπτυξιακού δανείου, το οποίο σταδιακά θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ως εκ τούτου έπρεπε να συνεργαστούν οι υπουργοί Εσωτερικών  Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών  Χρ. Σταϊκούρας και Ανάπτυξης  Άδ. Γεωργιάδης.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια έχουν μπροστά τους μια λαμπρή ευκαιρία για έργα μεγάλης πνοή. Το σχέδιο έχει στόχο να φέρει οικονομικά αποτελέσματα, ξεκινώντας την επομένη της κρίσης του COVID 19. Χρειάζονται λοιπόν οι κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα .

Υπάρχουν βέβαια πολλοί που εκφράζουν επιφυλάξεις αφού γνωρίζουν ότι εδώ υπάρχει κίνδυνος να καταναλωθούν τα χρήματα σε έργα βιτρίνας ή σε «μπαλώματα ή ακόμη και να υποβιβαστεί ως επένδυση και να «χαθούν» τα χρήματα σε μικρά και ανούσια έργα.

Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός λέγοντας «Το πιο δύσκολο είναι κατά πόσον οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν γρήγορα με ώριμα έργα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να το διεκπεραιώσουν».

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ον

Πόσο έτοιμος είναι ο δήμος και οι τεχνικές του υπηρεσίες?  Μπορεί να ετοιμάσει σοβαρές  προγραμματικές δράσεις και να τις υλοποιήσει μέσα στα επόμενα 3 χρόνια? Υπάρχουν ώριμα έργα, δηλαδή έργα που να στηρίζονται σε μελέτες, που να πληρούν προδιαγραφές και που μπορούν να στηριχτούν γερά  στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου?

Αν ναι ποια είναι ?

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο

Ερώτημα κρίσιμο: Μπορεί να διασφαλιστεί ότι τα λεφτά αυτά θα πιάσουν τόπο, θα αξιοποιηθούν δηλαδή κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο? Μη δούμε πάλι συντριβανάκια και κούνιες,  άλλα πράγματα χρειαζόμαστε σήμερα. Το πρόγραμμα που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει πολλούς τομείς που μπορούν να εξελιχθούν σε ευκαιρία για έργα υψηλής ανταποδοτικότητας για το μέλλον.

ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο

Τρίτο και βασικό: ο περίφημος έλεγχος και η παρακολούθηση των έργων. Κύριοι της Αυτοδιοίκησης οφείλετε να είστε πιο αυστηροί, ώστε να μη χωρέσουν δοσοληψίες, και πρακτικές του παρελθόντος.

Κύριε Δήμαρχε  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που δίνει το 1,5 δις, (τα περισσότερα λεφτά)  δεν αστειεύεται. Έχει τη δυνατότητα ελέγχου τόσο των προδιαγραφών ενός εκάστου έργου, όσο και της προόδου του, με επισκέψεις και αυτοψίες.

Ας έχουν τον νου τους και οι της αντιπολίτευσης ώστε όταν θα ορίζεται η όποια Επιτροπή Ελέγχου για τα έργα να μην απουσιάζουν τα «μαύρα κουτιά». Το νου σας  . . . έχει ενεργοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης.

Καλό θα ήταν να μην υπήρχε το δάκτυλο που κουνιέται εκφοβιστικά σε κάθε λογής πονηρούς, (ατιμωτικό για τη χώρα μας). Ακόμη καλύτερο θα ήταν το κράτος και οι λειτουργοί του να έχουν το θάρρος και την πρόνοια να τους αποκλείσουν από μελλοντικές χρηματοδοτήσεις.  Είναι άδικο να βρεθεί ξανά η χώρα υπόλογη για δουλειές αετονύχηδων.  Άδικο για τον πολίτη, που στο τέλος πληρώνει τον λογαριασμό. Άδικο για την ίδια την Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους της, που μπορεί να κάνει το σωστό και να καταφέρει να απογειώσει την τοπική οικονομία και να βοηθήσει τους πολίτες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην ανασυγκρότηση της πόλης (άρα και της χώρας, όσο μας αναλογεί) στη δύσκολη «επόμενη μέρα».

Σε κρίση είμαστε (υγειονομική), σε κρίση θα παραμείνουμε (οικονομική). Η ευθύνη της διαχείρισης και της διεκπεραίωσης του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» βαραίνει όλους τους υπεύθυνους που συμμετέχουν. Εμείς εδώ στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, διοίκηση, πολίτες και επιχειρηματίες δεν θέλουμε να χαθεί το πλεονέκτημα. Όχι μόνο από ηθικής πλευράς αλλά και πραγματικής ευθύνης για το αύριο της πόλης μας.

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *