Το Πράσινο Ταμείο στην υπηρεσία των Δήμων

 Το ατού των δήμων για πράσινες δράσεις

Γράφει η Ελευθερία Καμπούρογλου

 Ένα οργανωμένο εργαλείο πράσινων δράσεων έχει τεθεί στην “υπηρεσία” των δήμων προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά, για τη δημιουργία πάρκων, παιδικών χαρών, χώρων πρασίνου και  “πράσινων” πολιτιστικών χώρων πολλαπλών χρήσεων καθώς και  για την αναβάθμιση δασικών περιοχών.

Παρά την μείωση των χρηματικών δυνατοτήτων, αφού οι δανειστές έχουν μπλοκάρει μέρος των εσόδων προς τους δήμους,  το Πράσινο Ταμείο  διαχειρίζεται ένα αρκετά καλό ετήσιο προϋπολογισμό, που μεταφράζεται σε χρηματοδοτικά πογράμματα προς την τοπική αυτοδιοίκηση και κυμαίνεται από 70-90 εκατ. €.

Στα ενδεικτικά χρηματοδοτικά προγράμματα του Πράσινου Ταμείου (www.prasinotameio.gr) περιλαμβάνονται:

  1. Έργα Αστικής Αναζωογόνησης (διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων, πλατειών, πεζόδρομων, παιδικών χαρών),
  2. Μελέτες ολοκλήρωσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού,
  3. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών χρηματοδοτεί 150 επιλεγμένους Δήμους, (ανάμεσά τους και τον Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού) για την εκπόνηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Αναζωογόνησης και  Κινητικότητας, δηλαδή: προστασία και αναβάθμιση του αστικού πράσινου και ταυτόχρονα βελτίωση της κινητικότητας των κατοίκων.

Σε ποιες άλλες δράσεις μπορεί να παρέμβει το Πράσινο Ταμείο

Η δημιουργία χώρων πολιτισμού, στάθμευσης, ή τουρισμού δεν αποτελούν ακριβώς αρμοδιότητες του Π.Τ., γι’ αυτό στην προκειμένη περίπτωση χρειάζεται η ετοιμότητα του δήμου με μια ολοκληρωμένη και ώριμη πρόταση που να πληρεί τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση.

Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Δήμος πρέπει να παίρνει υπόψη τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής, όπως προσδιορίζονται στα προγράμματα  του ΠΤ και  πιο συγκεκριμένα τα τυπικά προσόντα του φορέα, η επάρκεια πόρων (ανθρώπινων, οικονομικών, κλπ) και η συνάφεια του αντικειμένου του φορέα με ανάλογες περιβαλλοντικές δράσεις.

Σαν καλό παράδειγμα να θυμίσουμε το σημείο που βρισκόταν κάποτε το “ΤΡΕΝΑΚΙ” στον Υμηττό, θα μπορούσε να είναι μια καλή περίπτωση συνδυασμού ανάπλασης της δασικής περιοχής και επαναφοράς του θρυλικού βαγονιού, με άλλο ρόλο, από αυτόν του καφέ. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτιστικό χώρο, σαν το “Τρένο στο Ρουφ” που έχει γίνει μνημείο πολιτισμού και τουρισμού για το κέντρο της Αθήνας.

Άλλη μία πρόταση, που θέλει ολοκληρωμένη μελέτη, είναι η δημιουργία  υπαίθριου σινεμά γεγονός που θα ενδυνάμωνε  τον πολιτιστικό χαρακτήρα της υπό τουριστική ένταξη περιοχής του Δήμου μας.

Το θέμα της αναδάσωσης περιοχών μπορεί να μην είναι κομμάτι που αφορά άμεσα το Π.Τ παρόλα αυτά έχει εμπλακεί έμμεσα.

Σκοπός του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην αειφόρο ανάπτυξη των δασών και των δασικών εκτάσεων, με στόχο την προστασία τους και την αναβάθμιση και βελτίωση της οικολογικής και κοινωνικής τους αξίας.

Η δημιουργία Πράσινων Υποδομών για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και η μετακίνηση τους από το αστικό περιβάλλον έχει περιβαλλοντικά, κοινωνικά οφέλη. Πράσινα στοιχεία της Πράσινης υποδομής μπορεί να ενσωματωθούν σε σχέδια χώρων στάθμευσης, όπως διαπερατά πεζοδρόμια, κήποι βροχής και βίο-τάφροι μπορούν να συμπεριληφθούν στα διάμεσα και κατά μήκος της περιμέτρου τους.

Η ισχύς εν τη ενώσει και στους δήμους

Η μετατροπή του παλιού αεροδρομίου σε Μητροπολιτικό πάρκο στο δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού θα αποτελέσει πόλο έλξης τουρισμού, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη τόσο του εν λόγω δήμου, όσο και των όμορων δήμων, με συνολικό όφελος για τη χώρα. Το παράκτιο έργο θα πρέπει να συμβαδίζει με τον υπόλοιπο γεωγραφικό δήμο πράγμα που σημαίνει ότι η αναβάθμιση ενός μεγάλου μέρους της παραλίας, αλλά και των περιοχών προς το βουνό του Υμηττού κρίνεται απαραίτητη. Σημαντικός προς αυτή την κατεύθυνση και ο ρόλος του Π.Τ., που στόχος του είναι να απλουστεύει τις διαδικασίες, να οργανώνει την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής στο σύνολό της, ενώ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ κονδυλίων, που εισρέουν από περιβαλλοντικές εισφορές (πρόστιμα από παραβάσεις κατά του περιβάλλοντος, πρόστιμα και φόροι που εισπράττονται για βλάβες στο περιβάλλον, όπως επίσης από τη δημιουργία ημι-υπαίθριων), χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνής οργανισμούς, ταμείων περιβαλλοντικής ενίσχυσης και  τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Αν οι Δήμοι που συνορεύουν με το έργο στο παλιό αεροδρόμιο συνεργαστούν στη δημιουργία μιας άρτιας πρότασης θα δυναμώσουν την ισχύ της, αφού το έργο θα ενδιαφέρει ένα μεγαλύτερο κοινωνικό σύνολο, ενώ θα ενισχύσουν περισσότερο τα κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν στην επάρκεια πόρων (οικονομικών-κοινωνικώνν).

Και τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μπορούν να εξασφαλίσουν τους απαιτούμενους χώρους και κτιριακές υποδομές που απαιτούνται, να συντονίσουν μια ομάδα μηχανικών που να μπορεί να καταθέσει μια εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση  για τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης και να δημιουργήσουν μια οργανωτική ομάδα που θα συγκεντρώνει, θα έχει στη διάθεση και θα παρακολουθεί την εξέλιξη των δικαιολογητικών στοιχείων προς τα ελεκτικά όργανα του Π.Τ., πράγμα που θα οδηγήσει στην γρηγορότερη εκταμίευση των χρημάτων.

Επομένως, η δημιουργία και υποβολή μιας αίτησης από το σύνολο των ενδιαφερομένων δήμων της ευρύτερης περιοχής,(παρόλο που το Π.Τ δεν έχει αλλάξει τη διαδικασία του ως προς το προβάδισμα χρηματοδότησης τουριστικών ή υπό ένταξη τουριστικών περιοχών) θα μπορούσε να στρέψει τα βλέμματα, ώστε να δοθεί προτεραιότητα προκειμένου να στηριχθεί ένα έργο τουριστικής βαρύτητας.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Και τι γίνεται με τη  γραφειοκρατία που πλήττει τις περισσότερες ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες; Συναντάτε και στο πράσινο ταμείο; Η εκταμίευση και η πραγματοποίηση ενός έργου, πόσο χρονοβόρα μπορεί να αποδειχτεί; “Από τη στιγμή που θα βγουν τα προγράμματα και θα κατατεθούν οι αιτήσεις, θα γίνει η επιλογή των δήμων που θα δεχθούν την επιχορήγηση. Από εκεί και πέρα όσο πιο γρήγορα τρέξει ο δήμος το πρόγραμμα με το έργο, τα παραστατικά παράλληλα γίνεται και ο εποπτικός έλεγχος από το Πράσινο Ταμείο, ώστε να φτάσουμε στην εκταμίευση των χρημάτων. Για την ένταξη έργων στα Χρηματοδοτικά Προγράμματα του Π.Τ. χρειάζεται η υποβολή των αντιστοίχων δικαιολογητικών που προβλέπονται κατά περίπτωση. Οι δικές μας καθυστερήσεις οφείλονται στην μη έγκαιρη και μη ορθή υποβολή των παραστατικών για πληρωμή από τους δικαιούχους φορείς.” σημειώνει διοικητικό στέλεχος του Π.Τ..

Το τρέχον  χρηματοδοτικό  πρόγραμμα του Π.Τ.

Με σύνθημα το τρίπτυχο : “μειώνω-επαναχρησιμοποιώ-ανακυκλώνω” για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κέντρα διαλογής και ταξινόμησης παλιών ηλεκτρικών συσκευών, που είναι κατάλληλες για επαναχρησιμοποίηση. Στα πλαίσια της  πληροφόρησης για το “LIFE RE-WEEE” θα γίνουν εκδηλώσεις  επί τόπου επισκευής για όσες συσκευές είναι εφικτό, έτσι ώστε οι κάτοχοί τους να παρακολουθήσουν απλές τεχνικές επισκευής για να καλύψουν οι ίδιοι παρόμοιες μελλοντικές βλάβες.  Η επαναχρησιμοποίηση  προσφέρει καλής ποιότητας μεταχειρισμένες ηλεκτρικές συσκευές σε όσους δεν έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν χρήματα για την αγορά νέων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 και ώρα 15.00.

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *