MARINA TOWER ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ

Το γραφείο των  Foster & Partners αποκάλυψε τα σχέδια του ουρανοξύστη Marina Tower, στο Ελληνικό, που σχεδιάστηκε για λογαριασμό της Lamda Development.

Το κτίριο, ύψους 200 μέτρων και 45 ορόφων, αποτελεί το κεντρικό τμήμα ενός master plan 620 στρεμμάτων. Όλα τα διαμερίσματα θα είναι διπλής όψης για να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστη θέα στην ακτογραμμή και στο βουνό με φυσικό φως.

Εξωτερικά θα αντικρίζουμε μια λεπτή σιλουέτα που καλύπτεται από φυτά, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  μεσογειακού τοπίου.

Ο ουρανοξύστης θα αποτελείται από δύο ξεχωριστούς πύργους, που συνδέονται μεταξύ τους με πλατφόρμες και πισίνες. Μία σε κάθε όροφο.

Ο Marina Tower θα καλυφθεί με πράσινο, κάτι που οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι θα το κάνει  “το πρώτο πράσινο πολυώροφο κτίριο” στη χώρα και θα αποτελεί πρότυπο βιώσιμου σχεδιασμού. Ωστόσο, λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί αυτό δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μαζί με άλλα πέντε πολυώροφα κτίρια.

Το Ελληνικό αναπτύσσεται για να μετατρέψει το παλιό αεροδρόμιο αλλά και πολλές γειτονιές γύρω από το παράκτιο πάρκο των 200 στρεμμάτων.

Η κ. Νασσόπουλος του γραφείου Forester τονίζει : «Οι προτάσεις μας για το Marina Residential Tower βασίζονται σε εκείνες τις βιώσιμες αρχές ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο παράδειγμα για πολυώροφες κατοικίες με πολύ πράσινο που θα χαρακτηρίζει το τοπίο.

Τελικά θα είναι ένα από τα πιο πράσινα πολυώροφα κτίρια στον κόσμο και θα αποτελεί μοντέλο βιώσιμου σχεδιασμού, που ενσωματώνει τέλειες περιβαλλοντικές πρακτικές και πρωτοποριακά διεθνή πρωτόκολλα ασφάλειας. Όλα τα διαμερίσματα θα έχουν πρωτοποριακές υπηρεσίες και ανέσεις, εξαιρετικά οικοδομικά υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και προδιαγραφές ενός έξυπνου κτιρίου».

Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ

Φαίνεται ότι ο Λόρδος Φόστερ έχει αναθέσει την ιδέα αυτού του πύργου σε έναν μάλλον ικανό αλλά μάλλον ασκούμενο αρχιτέκτονα , γιατί αυτό το κτίσμα θα μπορούσε να σταθεί παντού όπως π.χ. στο Μαϊάμι, το Ρίο ή ακόμα και στο παλάτι του Παρισιού.  Ένας καλός αρχιτέκτονας θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ καλύτερη δουλειά.

Γυάλινοι πύργοι γεμάτοι φυτά. Για τη βιωσιμότητα . . .ούτε  κουβέντα; Έχει αποδειχτεί ότι τα γυάλινα κτίρια είναι ιδιαίτερα «ενεργοβόρα».

Προσπαθεί βέβαια να το ξεπεράσει προσθέτοντας πολύ πράσινο, το οποίο συνήθως αποτυγχάνει με την πάροδο του χρόνου. Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κρατήσουν τα φυτά ζωντανά, έχουν προβλήματα με την αποστράγγιση του νερού. Στις περισσότερες περιπτώσεις  τα φυτά συνήθως αφαιρούνται για να κάνουν περισσότερο εξωτερικό χώρο και όταν γίνονται πολύ μεγάλα (στο σχέδιο, το ένα αγγίζει ήδη το ταβάνι) τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι που ξεραίνονται.

Το δε θέμα της πισίνας σε κάθε όροφο ξεπερνάει κάθε λογική στην κατανάλωση νερού. Εκτός αν μιλάμε για την επεξεργασία  υδάτινων λυμάτων και τη συλλογή της βροχής, ώστε αυτή η πισίνα να καταναλώνει 70% λιγότερο νερό από μια κανονική. Θα δούμε . . .

Είναι κρίμα, για να μην πούμε τρομερό λάθος, ότι ο Λόρδος Νόρμαν Φόστερ δίνει σημασία περισσότερο στην ενημέρωση των πελατών της LAMDA και δεν λαμβάνει υπόψη ολόκληρο το τοπίο και την ιστορία της Αθήνας.

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *