ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Η φαντασία και τα φρούτα της χώρας μας έδωσαν έμπνευση στην ελληνίδα νοικοκυρά να τα μετατρέψει σε γλυκά. Με τα χρόνια αυτά τα γλυκά εμπλουτίστηκαν από τους ζαχαροπλάστες οι οποίοι πρόσθεσαν μπαχαρικά και μυρωδικά με αποτέλεσμα το «δημιουργικό» κομμάτι της  επαγγελματικής ζαχαροπλαστικής.

Οι άνθρωποι από πολύ νωρίς βρήκαν τρόπους συντήρησης κυρίως των φρούτων που τους περίσσευαν, έτσι ώστε να μπορούν να τα καταναλώνουν και σε περιόδους με άσχημες καιρικές συνθήκες όπου δεν θα υπήρχε σοδειά.

Τα γλυκαντικά ήταν αρχικά το μέλι και έπειτα η ζάχαρη, ουσίες που αποτελούν φυσικό συντηρητικό, ενώ προσδίδουν και μια ευχάριστη γεύση στο φρούτο.

Οι τρόποι συντήρησης, κονσερβοποίησης και αποθήκευσης μπορεί να άλλαξαν με το  πέρασμα των χρόνων, αλλά παρ’ όλα αυτά, η ιδέα προέρχεται από την αρχαία ακόμη εποχή.

Τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά ανήκουν από μόνα τους σε μια κατηγορία γλυκισμάτων, όπου συμπεριλαμβάνονται τα γλυκά του κουταλιού, που παρασκευάζονται από διάφορα φρούτα, καθώς και οι μαρμελάδες-πελτέδες από φρέσκα φρούτα και τα λουλούδια τους.

Τα ζελέ φρούτων, τα γλυκά ηδύποτα από φρούτα  και οι κομπόστες  είναι ευχάριστα γλυκά περισσότερο την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Τώρα είναι η εποχή των εσπεριδοειδών, του κυδωνιού και του μήλου, κατά προτίμηση το φιρίκι.

Σας δίνω τη συνταγή της μαμάς μου. Φτιάχνει το πιο απίθανο γλυκό πορτοκάλι.

Υλικά

2,5 κιλά πορτοκάλια χοντρόφλουδα και 2 κιλά ζάχαρη

Εκτέλεση

Τρίβουμε ελαφρά το φλοιό  και τα βάζουμε  σε κατσαρόλα με νερό, να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά και τα ξαναβράζουμε άλλες δυο φορές με νέο καθαρό  νερό.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα  χωρίζουμε σε κομμάτια , οκτώ είναι το σωστό αν θέλεις να είναι μικρές μπουκιές. Αφαιρούμε με το ψαλίδι από το κέντρο τα σκληρά μέρη.

Σε μια  κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη τα πορτοκάλια και 2 κούπες νερό. (Μερικές νοικοκυρές αντί για νερό φτιάχνουν τσάι από εσπεριδοειδή και δημιουργούν το σιρόπι) Αφήνουμε να βράσουν  έως ότου δέσει το σιρόπι ελαφρά. Όταν κρυώσει πρέπει να έχει σχηματίσει ένα ελαφρύ ωραίο ζελέ. Αν είναι πολύ νερουλό βράστε το για 2-3 λεπτά ακόμη.

Καλή επιτυχία!

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *