Πολιτιστικός Τουρισμός

Πολιτιστικός Τουρισμός

Ο πολιτισμικός τουρισμός είναι η εναλλακτική μορφή τουρισμού που έχει σαν κύρια δραστηριότητα τη γνωριμία των επισκεπτών με τα ήθη και έθιμα της περιοχής, την τοπική γαστρονομία, τη συμμετοχή σε ή την παρακολούθηση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και γνωριμία με την ιστορία και γενικότερα με τον πολιτισμό του τόπου υποδοχής.

Οι πολιτιστικοί πόροι

Ο πολιτιστικός πλούτος, περιλαμβάνει και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών και στοιχείων, από τον τρόπο ζωής του παρελθόντος και του παρόντος, νοοτροπίες και κοινωνικά χαρακτηριστικά, στοιχεία της ιστορίας του τόπου π.χ. αρχαία μνημεία και ερείπια, μέχρι και ιστορικές οικίες, λαογραφικά μουσεία, αλλά και νέα κτήρια, οικήματα που χαρακτηρίζουν το και αποτελούν σημαντικό γνώρισμα (Land Marks). Ακόμη και ένα φυσικό τοπίο, η ποιότητα και η καθαριότητά του αποτελεί σημαντικό στοιχείο.

Οι πολιτιστικοί πόροι βεβαίως αντανακλούν τις πτυχές της κοινωνίας και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και διασκεδάζουν γι αυτό συγκαταλέγονται οι θρησκευτικές πεποιθήσεις,  στοιχεία της εθνικότητας, ο τρόπος ζωής και ο πολιτισμός των κατοίκων, τα σπουδαία κοινωνικά γεγονότα, ο χορός, η ενδυμασία, η  γλώσσα, το φαγητό και τα ποτά, η μουσική, η τέχνη, οι  λαϊκές τοπικές παραδόσεις, τα χειροτεχνήματα και πολλά πολλά ακόμη.

Ο πολιτιστικός τουρισμός θεωρείται ως μορφωτικός τουρισμός, γιατί μέσω της πολιτιστικής δραστηριότητας οι τουρίστες μαθαίνουν τον πολιτισμό του τουριστικού προορισμού και επίσης μέσω του πολιτισμού προκαλείται  ανάπτυξη, αναβίωση και προστασία των πολιτιστικών στοιχείων

Ο ποτιστικός τουρισμός θεωρείται επίσης και φιλικός προς το περιβάλλον, αφού απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξής του είναι η προστασία του φυσικού  περιβάλλοντος και προϋποθέτει  την  ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού και των πολιτιστικών φορέων

Η σχέση του Πολιτιστικού Τουρισμού με το Θρησκευτικό Τουρισμό

Ο θρησκευτικός τουρισμός πραγματοποιείται σε τόπους θρησκευτικής λατρείας, όπως είναι οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και περιοχές με θρησκευτικά μνημεία. Η θρησκεία αποτελεί στοιχείο του πολιτισμού, τα θρησκευτικά μνημεία είναι πολιτιστικά στοιχεία και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Άρα, ένας θρησκευτικός τουρίστας είναι και πολιτιστικός τουρίστας. Στην Ελλάδα ο θρησκευτικός τουρισμός ανθεί στην Παναγία της Τήνου, στον Άγιο Ραφαήλ στη Μυτιλήνη ενώ στο εξωτερικό γνωστοί προορισμοί θρησκευτικού τουρισμού είναι οι Άγιοι Τόποι και ο Άγιος Πέτρος στη Ρώμη.

Οι παραπάνω ενέργειες και δραστηριότητες οδήγησαν, αφενός, σε αλλαγή των χρήσεων γης και, αφετέρου, σε συγκέντρωση καταστημάτων με αναμνηστικά κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στον τόπο προσκυνήματος.

Σχέση του Πολιτιστικού Τουρισμού με τον Συνεδριακό, Εκθεσιακό και τον Τουρισμό Τρίτης Ηλικίας

Ο συνεδριακός τουρισμός αφορά στους τουρίστες που πραγματοποιούν ένα ταξίδι με σκοπό να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο. Αν και τα τελευταία χρόνια, τα παραδοσιακά συνέδρια έχουν δώσει τη θέση τους στα online meetings, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται φυσική παρουσία των συνέδρων, παρόλα αυτά ο συνεδριακός τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική μορφή τουρισμού γιατί συνδυάζει την δουλειά με την επιβράβευση και την αναψυχή.

Ο τουρισμός αφορά άτομα τρίτης ηλικίας και το κράτος φροντίζει με ειδικά προγράμματα, που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, να πραγματοποιούν ταξίδια, κυρίως σε περιοχές με ήπιο κλίμα.

Ο συνεδριακός, ο εκθεσιακός και ο τουρισμός τρίτης ηλικίας συνήθως πραγματοποιούνται σε μεγάλες ιστορικές πόλεις που έχουν μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και διαθέτουν ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική παράδοση. Είναι φυσικό, ότι παράλληλα με την κύρια δράση τους είναι και αστικοί τουρίστες και για την οποία έχει γίνει ήδη αναφορά παραπάνω η διασύνδεση του αστικού τουρισμού με τον πολιτιστικό τουρισμό.

Σχέση του Πολιτιστικού Τουρισμού και του τουρισμού υγείας

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα και ο τουρισμός υγείας, που σκοπό έχει την πρόληψη, την επανάκτηση και τη διατήρηση της υγείας. Ο τουρίστας υγείας συνήθως επιδιώκει να βρεθεί σε κάποιο χώρο για να «ξεφύγει» από την κατάστασή του και συνήθως επιλέγει να παρακολουθήσει μια πολιτιστική εκδήλωση, αρά παράλληλα κάνει και πολιτιστικό τουρισμό. Παράδειγμα τουρισμού υγείας αποτελούν οι επισκέπτες του Κέντρου ΒΕΜΜΟ στο Ηράκλειο της Κρήτης για να θεραπεύσουν οφθαλμολογικά προβλήματα και στο οποίο πραγματοποιούνται εξειδικευμένες επεμβάσεις μείωσης της μυωπίας, και άλλων οφθαλμολογικών παθήσεων, με τη βοήθεια του λέιζερ.

Σήμερα ο τουρισμός είναι ανάγκη για όλους. Τα ταξίδια αναψυχής έχουν γίνει αναγκαιότητά, ο τουρισμός είναι κοινωνική πραγματικότητα και οικονομική δύναμη ανάπτυξης.

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *