EDITORIAL
Η πόλη του μέλλοντος μας

Μία έξυπνη πρωτοβουλία της δημάρχου του Παρισιού, της Άν Ινταλγκό, έβαλε ιδέες. . . .

Προσέξτε τι έκανε.

Προκήρυξε ένα διεθνή διαγωνισμό και μετά από λίγους μήνες είχε στα χέρια της 22 project αρχιτεκτονικής για το μελλοντικό πρόσωπο της πόλης, προκειμένου να ενισχύσει το τουριστικό προφίλ του Παρισιού.

Anna Hidalgo η Δήμαρχος  Παρισιού

Η ερώτηση που έβαλε ήταν πολύ απλή: «Ποια είναι η πόλη του αύριο;»

Τελικά 650 αρχιτέκτονες, από μικρά και μεγάλα γραφεία απάντησαν, 372 πέρασαν στον επόμενο γύρο και 75 επιλέχθηκαν για τον μεγάλο τελικό. Πήραν μέρος διάσημοι  αρχιτέκτονες απ’ όλο τον κόσμο και όπως φαίνεται συμφώνησαν, παρόλο που δεν συναντήθηκαν ποτέ, ότι θέλουν να είναι, πάνω απ’ όλα, μια πόλη μέσα στο πράσινο.

Και η δική μας πόλη κάτι παρόμοιο χρειάζεται, ένα καινοτόμο και επιστημονικά μελετημένο σχέδιο.

Να δίνει προτεραιότητα στο περιβάλλον με καταπράσινους χώρους, με δέντρα, φυτά και λουλούδια (να μην σας κάνει εντύπωση) ακόμη και πάνω στα κτήρια, στις γέφυρες και τα διαζώματα.

Ένα σχέδιο με προτάσεις για τα αναξιοποίητα σημεία και τους δημόσιους χώρους, χωρίς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην «εύπορη» παραλία, το αστικό κέντρο και το απρόσιτο κομμάτι του Υμηττού.

Χρειαζόμαστε προτάσεις, πολλές προτάσεις όπως π.χ. πού θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν οι φοιτητές του πανεπιστημίου το οποίο θα δημιουργηθεί μέσα στην επένδυση;

Στόχος του σχεδίου να είναι η οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της πόλης με νέες, σύγχρονες επιχειρήσεις, διαφορετικού περιεχομένου από αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα.

Η πόλη να δημιουργήσει ένα, υψηλής ποιότητας ελκυστικό και ανταγωνιστικό προφίλ, συνεχίζοντας να αναβαθμίζει την εικόνα της.

Οι πρώτες καταγραφές του σχεδίου να περιλαμβάνουν  έρευνες, απόψεις, εκτιμήσεις και προτάσεις, διότι έχει μεγάλη σημασία  να γνωρίζουμε τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες για την πόλη τους και πως σκέφτονται το αύριο.

Η πόλη του μέλλοντός μας έχει να κάνει με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη δημιουργία μιας ευφυέστερης πόλης, στην οποία σημαντικοί τομείς, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και οι συγκοινωνίες, θα συνεργάζονται έξυπνα χρησιμοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές.

Θέλουμε να δούμε να γίνονται λίγο-λίγο πράξη οι προσδοκίες και τα όνειρα κάθε γενιάς,   με σύνεση τόλμη και ρεαλισµό.

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *