ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΜΠΕΤΣΙΟΓΛΟΥ: Μια συζήτηση για τους εραστές της τέχνης

Ο ζωγράφος Γιώργος Σερμπετσίογλου έχει μια προσωπικότητα που αποπνέει Ελλάδα, και παράδοση. Η παιδεία του και ο σεβασμός του για κάθε άνθρωπο είναι στοιχεία του χαρακτήρα του που σε κατακτούν και σε κάνουν να θέλεις να είσαι κοντά του.

  1. Στην παιδική σας ηλικία τι νομίζατε ότι θα γίνετε;

Δεν μπορώ να πω ότι είχα μια ιδιαίτερη επιθυμία. Τα παιδιά λέγανε θα γίνω γιατρός η δικηγόρος, εμένα αυτό που πάντα με συγκινούσε  ήταν τα χρώματα κι η ζωγραφική.

  1. Πότε περίπου εμφανίστηκαν οι καλλιτεχνικές τάσεις σας;

Σαν από πάντα, δηλ από τότε που γνώρισα τον εαυτό μου. Να σας πω ότι σε ηλικία επτά περίπου ετών έφτιαξα με μολύβι το πορτραίτο του πατέρα μου.

  1. Τι εμπόδια αντιμετωπίσατε στην αρχή της δουλειάς σας ;

Το ξεκίνημα ήταν περίπλοκο θα έλεγα, όχι δύσκολο. Άλλαξα αρκετά επαγγέλματα, όλα όμως ήταν σχετικά με τέχνη. Θα σας πω μερικά για να καταλάβετε. Διακοσμητής βιτρινών δίπλα σε ένα πολύ  γνωστό διακοσμητή,  στην Φίνος Φιλμ ως βοηθός του ντεκορατέρ Μάρκου Ζέρβα, έκανα πολλές δουλειές ως μακετίστας και αργότερα για πολλά χρόνια ήμουν ζωγράφος σε διαφημιστικές εταιρίες. Ευκαιριακές δουλειές που δεν μου εξασφάλιζαν αυτό που ήθελα. Ήρθε η εποχή που κάποιοι γνωστοί ζωγράφοι πολύ αξιόλογοι, βγήκαν μπροστά. Βρέθηκα δίπλα τους, μου έμαθαν πολλά πάνω στη ζωγραφική και τελικά κατέληξα να κάνω τη δουλειά από την οποία βιοπορίστηκα.

Υπηρέτησα τη ζωγραφική στον τομέα της διαφήμισης.

  1. Ποια περίοδος ήταν η καλύτερη, καλλιτεχνική και επιχειρηματική;

Τι μου θυμίσατε … ήταν όταν γνωρίστηκα με μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Παναγιωτόπουλος, ο Φέρτης, ο Φαεινός ο οποίος υπήρξε μεγάλος δάσκαλος για μένα.

Δεν έχω παράπονο, ήμουν ίσως ο πιο περιζήτητος στη δουλειά μου, με ήξεραν και με θυμούνται ακόμη και σήμερα όλοι οι συνάδελφοι.

  1. Ποιοι άνθρωποι ή καλλιτεχνικές τάσεις έχουν επηρεάσει τη δουλειά σας περισσότερο;

Με επηρέασαν πολλοί καλλιτέχνες Έλληνες και ξένοι, θα έλεγα όμως  ότι για μένα η ζωγραφική «σταμάτησε» στον ιμπρεσιονισμό. Σεζάν, Ρενουάρ, Λωτρέκ, Μονέ και άλλοι εκείνης της εποχής ήταν ίσως οι τελευταίοι ζωγράφοι.

Αλλά κι ο σουρεαλισμός του Νταλί ή τα ιερά τέρατα της Αναγέννησης, που μέσα από τις εναλλαγές σκιάς και φωτός του Καραβάτζιο, του Ρέμπραντ και άλλων πήρα τα καλύτερα μαθήματα ζωγραφικής. Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω και τους δικούς μας Βολανάκη, Ιακωβίδη, Λύτρα, Γύζη, Παρθένη… συγνώμη αν ξεχνάω κάποιον.

  1. Ποιοι άνθρωποι έχουν επηρεάσει τον Γιώργο ως άνθρωπο;

Οι γονείς μου επηρέασαν την ανθρώπινη υπόστασή μου. Παρόλο που ήταν άνθρωποι περιορισμένης μόρφωσης με βοήθησαν να προχωρήσω. Εσείς ξέρετε ότι γεννήθηκα, μεγάλωσα στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησα στη Μεγάλη Σχολή.

Ο γυμνασιάρχης, ο αείμνηστος Γιώργος Δικταμπάνης πίστεψε σε μένα και με ενεθάρρυνε πολύ. Κι  άλλοι, κυρίως φίλοι συνέβαλλαν να γίνω αυτός που είμαι σήμερα. Και τέλος η σύζυγός μου που επί πολλά χρόνια τώρα ανέχεται τις ιδιοτροπίες μου και αυτό βέβαια είναι αμοιβαίο.

  1. Αν ήταν να ξαναζήσετε την καλλιτεχνική πορεία σας, τι διαφορετικό θα κάνατε;

Ίσως να πήγαινα στο εξωτερικό, να σπουδάσω την ζωγραφική τέχνη και την ιστορία της, να δουλέψω εκεί, να αναγνωριστεί η δουλειά μου και ίσως να κατάφερνα να την απλώσω.

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *