Ο Υμηττός στην υπηρεσία του πολίτη και του εναλλακτικού τουρισμού
Σύγχρονες ιδέες με στόχο τη μεταμόρφωση του φυσικού χώρου με χαρακτηριστικά τοπίου
Η φύση δε νοείται πλέον ως μια απλή, ωραία εικόνα αλλά ως «χρηστικό περιβάλλον». Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η ανάγκη μιας νέας δομής η οποία θα εναρμονίζεται με τις νέες χρήσεις του τοπίου, με φυσικές διαδικασίες.
Προϊόν αυτής της διαδικασίας είναι η οικολογική αντίληψη η οποία προωθεί την ανάπτυξη του τοπίου μέσα από την προστασία της φύσης.
Ποια επιστήμη γνωρίζει το θέμα;
Η αρχιτεκτονική μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευρηματική διαμόρφωση του τοπίου με καινοτομικές παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια ενός έργου, από την αρχική ιδέα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, αξιολογώντας και αξιοποιώντας όλες τις ιστορικές, πολιτιστικές, οικολογικές και κλιματολογικές παραμέτρους.
Η αρχιτεκτονική έχει νέες ιδέες, εναλλακτικές οπτικές, δημιουργική προσέγγιση του περιβάλλοντος, μπορεί να σχεδιάσει δημιουργικά και διαδραστικά τοπία.
Για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική η εργασία αξιοποίησης ενός ελεύθερου, περιβάλλοντος χώρου, δεν είναι απλά μια τυπική χωροθέτηση των κατάλληλων δέντρων και φυτών, στη σωστή θέση, αλλά ένα σύνολο παρεμβάσεων με στόχο τη μεταμόρφωση του φυσικού χώρου με χαρακτηριστικά τοπίου.
Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αποσκοπούν στην προώθηση του αισθήματος της άνεσης, της ευκολίας και της υγείας του πληθυσμού, με ποικιλία φυτών, έκρηξη χρωμάτων και αρωμάτων.
Μέσα από την διαμόρφωση τοπίου, αναδεικνύεται ένας πολιτισμός ευαίσθητος και διορατικός, στην υπηρεσία του πολίτη μέσα από την προστασία της φύσης.
Καλό είναι λοιπόν να μην γίνονται “τυχαίες” παρεμβάσεις αλλά μελετημένες με την βάσανο και γνώση του στόχου που θέλουμε να επιτευχθεί.
To periodiko sas einai poli kalo BRAVO!