ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ

Η πιο παραδοσιακή συνταγή ever! Ελληνικό Πάσχα σημαίνει αρνάκι ή κατσικάκι στη σούβλα. Καλή επιτυχία σε όσους αποφασίσουν να το φτιάξουν, γιατί μερικοί ετοιμάζουν τη λαμαρίνα για τον κοντινό φούρνο.

ΥΛΙΚΑ:

-1 αρνάκι ή κατσικάκι, διαλέξτε ένα μικρό, 8-10 κιλά

και ζητήστε από τον κρεοπώλη επιπλέον μπόλια

Αρκετά λεμόνια, ταιριάζει το λεμονάτο στο ψητό κρέας μην το φοβάστε

-αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και ελαιόλαδο.

Μία σούβλα απλή (αν έχετε ηλεκτρική ελέγξτε αν λειτουργεί καλά).

-2 τρίποδα για τη στήριξη της σούβλας, αν ψήσουμε σε ανοιχτό χώρο

-3 διχάλες σφιγκτήρες

-1 πένσα

-σύρμα ανοξείδωτο για το δέσιμο του αρνιού,

-αρκετές λαδόκολλες

-1 πινέλο (σιλικόνης είναι καλύτερο)

-μεγάλα κάρβουνα και πολλές κληματόβεργες.

ΤΡΟΠΟΣ:

  1. Περνάμε τη σούβλα από το κέντρο του αρνιού ανάμεσα στα πόδια και την οδηγούμε στο κεφαλάκι φροντίζοντας η άκρη να βγει ανάμεσα στα μάτια. Περνάμε τον κάτω σφιγκτήρα ανάμεσα στα μπούτια του αρνιού ή του κατσικιού και τα στερεώνουμε στη θέση αυτή. Δένουμε με σύρμα και το σφίγγουμε καλά με πένσα.
  2. Στη συνέχεια, δένουμε τα κότσια του κατσικιού πάνω στη σούβλα. Περνάμε την κεντρική διχάλα από το κέντρο της πλάτης του αρνιού και τη σταθεροποιούμε εσωτερικά. Δένουμε πολύ καλά και σφιχτά με το σύρμα την πλάτη του κατσικιού πάνω

στη σούβλα σε πολλά σημεία.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σημαντική γιατί σε μεγάλο ποσοστό η επιτυχία εξαρτάται από το δέσιμο σ’ αυτό το σημείο.

Τέλος, τον τρίτο σφιγκτήρα τον χρησιμοποιούμε για να δέσουμε πάνω στη σούβλα τον σβέρκο του αρνιού. Τοποθετούμε την επιπλέον μπόλια στη ράχη του και την στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.

  1. Ράβουμε την κοιλιά του κατσικιού με σακοράφα και σπάγκο αφού πρώτα προσθέσουμε στην κοιλότητα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Τοποθετούμε μια λεκάνη στο πάτωμα. Βάζουμε όρθιο μέσα της το σουβλισμένο αρνί και το τυλίγουμε καλά με σεντόνι ή πλαστική μεμβράνη μέχρι το επόμενο πρωί. Πολύ νωρίς την Κυριακή, τυλίγουμε το κατσικάκι με λαδόκολλες και δένουμε με σπάγκο.

Είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αφού αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, καλό είναι να αλείφουμε κάθε λίγο με ένα μείγμα από πολύ λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ρίγανη.

Θέλει το λιγότερο 6-7 ώρες ψήσιμο.

Η φωτιά πρέπει να είναι καλά χωνεμένη, διαφορετικά θα πάρει μια παράξενη μοιρωδιά το κατσικάκι.

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *