ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Το ατού των δήμων για πράσινες δράσεις.

Ένα οργανωμένο εργαλείο «πράσινων» δράσεων έχει τεθεί στην “υπηρεσία” των δήμων προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, πάρκων, παιδικών χαρών, καθώς και “πράσινων” χώρων για πολιτιστικές δράσεις.    Γράφει η Ελ. Καμπούρογλου

Στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Π.Τ περιλαμβάνονται: τα Έργα Αστικής Αναζωογόνησης (διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων, πλατειών, πεζόδρομων, παιδικών χαρών), μελέτες ολοκλήρωσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών χρηματοδοτεί 150 επιλεγμένους Δήμους, (ανάμεσά τους και τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης) για την εκπόνηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, δηλαδή: προστασία και αναβάθμιση δασών, χρηματοδότηση των 28 Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών και έρευνες-μελέτες με καινοτόμα θέματα περιβάλλοντος.

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΥΜΗΤΤΟΥ
Το θέμα της αναδάσωσης περιοχών μπορεί να μην είναι κομμάτι που αφορά άμεσα το Π.Τ παρόλα αυτά έχει εμπλακεί έμμεσα, χωρίς όμως να φαίνεται η παρέμβασή του στα έργα του Υμηττού , όπως μας πληροφόρησε διοικητικό στέλεχος του Π.Τ..

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Η δημιουργία χώρων πολιτισμού, στάθμευσης, ή τουρισμού δεν αποτελούν ακριβώς αρμοδιότητες του Π.Τ., γι’ αυτό στην προκειμένη περίπτωση χρειάζεται η δραστηριο-ποίηση του δήμου με μια ολοκληρω-μένη και ώριμη πρόταση που να πληρεί της προϋποθέσεις για χρηματοδότηση.

ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ
To σημείο που βρισκόνταν κάποτε το “ΤΡΕΝΑΚΙ” στον Υμηττό θα μπορούσε να είναι μια καλή περίπτωση συνδυασμού ανάπλασης της δασικής περιοχής και επαναφοράς του θρυλικού βαγονιού που θα μπορούσε πλέον να αλλάξει ρόλο, από αυτόν του καφέ, σε αυτό του πολιτιστικού χώρου, μιμούμενο το “Τρένο στο Ρουφ” που έχει γίνει μνημείο πολιτισμού και τουρισμού για το κέντρο της Αθήνας.
Ένα υπαίθριο σινεμά, ένα ανοιχτό θέατρο μπορεί να δημιουργηθεί προσθέτωντας αισθητικά στην περιοχή και δίνοντας πολιτιστικό χαρακτήρα.

Η δημιουργία Πράσινων Υποδομών για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και η μετακίνηση τους από το αστικό περιβάλλον έχει περιβαλλοντικά, κοινωνικά οφέλη. Στοιχεία της Πράσινης υποδομής μπορεί να ενσωματωθούν στα σχέδια χώρων στάθμευσης, διαπερατά πεζοδρόμια, κήποι βροχής και βίο-τάφροι.

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ
Η επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο και η δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου θα αποτελέσει πόλο έλξης τουρισμού, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη τόσο του δικού μας δήμου, όσο και των συνορευόμενων δήμων με συνολικό όφελος για τη χώρα. Το παράκτιο έργο θα πρέπει να συμβαδίζει με τον υπόλοιπο γεωγραφικό δήμο πράγμα που σημαίνει ότι η αναβάθμιση ενός μεγάλου αστικού ιστού της παραλίας, αλλά και του βουνού του Υμηττού κρίνεται απαραίτητη.
Σημαντικός προς αυτή την κατεύθυνση και ο ρόλος του Π.Τ., που στόχος του είναι να απλουστεύει τις διαδικασίες, να οργανώνει την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής στο σύνολό της, ενώ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ κονδυλίων, που εισρέουν από περιβαλλοντικές εισφορές, χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από διεθνής οργανισμούς – ταμεία περιβαλλοντικής ενίσχυσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χρειάζεται υποβολή μιας ολοκληρωμένης και ώριμης πρότασης έργου προς το Π.Τ. που να περιλαμβάνει την ιδιαιτερότητα της επένδυσης στο Ελληνικό. Η υποβολή σχεδίων αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο αξιολόγησης των αιτήσεων προς το Π.Τ..
Ας δούμε τώρα την περίπτωση υποβολής μιας ενιαίας αίτησης από το σύνολο των ενδιαφερόμενων δήμων. Αν οι όμοροι δήμοι με το έργο στο παλιό αεροδρόμιο συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας άρτιας πρότασης θα δυναμώσουν την ισχύ της, αφού το έργο θα ενδιαφέρει ένα μεγαλύτερο κοινωνικό σύνολο, ενώ θα μπορέσουν να ενισχύσουν περισσότερο τα κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν στην επάρκεια πόρων (οικονομικών-κοινωνικων). Και τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες κτιριακές υποδομές, να συντονίσουν μια ομάδα μηχανικών που να μπορεί να καταθέσει μια εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση για τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης και να δημιουργήσουν μια οργανωτική ομάδα που θα συγκεντρώνει και θα παρακολουθεί την έξελιξη των δικαιολογητικών στοιχείων προς τα ελεγκτικά όργανα του Π.Τ., πράγμα που θα οδηγήσει στην γρηγορότερη εκταμίευση των χρημάτων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Επομένως, η δημιουργία και υποβολή μιας αίτησης από το σύνολο των ενδιαφερομένων δήμων της ευρύτερης περιοχής, που πληρεί τα κριτήρια αξιολόγησης θα μπορούσε να “στρέψει τα βλέμματα”, ώστε να δοθεί προτεραιότητα προκειμένου να στηριχθεί ένα έργο τουριστικής βαρύτητας.
Η ανάγκη εγρήγορσης όλων των συναρμοδίων είναι απαραίτητη για την αποφυγή σπατάλης χρόνου και χρήματος.

Βαθμολογήστε το άρθρο - Rate this article

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *